USA nasadzujú do Guamu 4 bombardéry B-1 a 200 vojakov aby "demonštrovali silu“ v Juhočínskom mori
02 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Do Guamu boli vyslané štyri ťažké bombardéry B-1 a stovky vojenských príslušníkov, aby vykonávali „odstrašovacie misie“ voči Pekingu, a to len pár dní po provokatívnych manévroch v Juhočínskom mori, informuje portál RT.


Lietadlá a personál dorazili v piatok na základňu leteckých síl Andersen v Guame. Americké strategické velenie to oznámilo vo vyhlásení, pričom poznamenalo, že tri bombardéry leteli priamo na základňu, zatiaľ čo jeden sa odklonil do vôd blízko Japonska, aby trénoval s námorníctvom pred tým, ako sa pripojí k ostatným.

„Štyri bombardéri a približne 200 vojenských príslušníkov bolo nasadených na podporu výcvikových misii v tichomorí,“ uviedla vo vyhlásení armáda a dodala, že lietadlá sa tiež zúčastnia na „strategických odradzujúcich misiách na posilnenie medzinárodného poriadku v tichomorskom regióne.“ Letectvo nešpecifikovalo, ako dlho bude nasadenie trvať.

Britská špionážna agentúra dostala ďalšie právomoci na prístup k informáciám
Minister zdravotníctva Matt Hancock obišiel parlamentnú kontrolu a poskytol britskej bezpečnostnej a spravodajskej organizácii (GCHQ) ďalšie právomoci, aby mohli získať informácie z IT systémov verejného zdravotníctva, informuje portál... Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Nasadenie prichádza len deň po tom, čo dvojica B-1 vykonala hliadku nad Juhočínskym morom, aby „demonštrovala silu“ v tomto regióne.

Americká armáda pravidelne vykonáva plavby a letecké hliadky nad Juhočínskym morom, ktoré sú zvyčajne zamerané na poslanie správ Pekingu. Čínska vláda ešte musí zareagovať na najnovšie nasadenie, ale začiatkom tohto týždňa odsúdila americké námorné misie v blízkosti ostrovov Paracel.

NASA vybrala 3 spoločnosti, ktoré budú súťažiť o výstavbu nových lunárnych modulov (FOTO)
NASA uzavrela zmluvu s tromi spoločnosťami na výstavbu lunárnych modulov, ktoré budú súčasťou projektu Artemis, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | Marek Molnár