NASA vybrala 3 spoločnosti, ktoré budú súťažiť o výstavbu nových lunárnych modulov (FOTO)
01 | 05 | 2020 I Marek Molnár

NASA uzavrela zmluvu s tromi spoločnosťami na výstavbu lunárnych modulov, ktoré budú súčasťou projektu Artemis, informuje portál RT.


Medzi tri spoločnosti, ktoré budú súťažiť o vybudovanie lunárnych pristávacích modulov NASA, patrí SpaceX, Blue Origin a Dynetics. Pristávacie moduly majú dostať amerických astronautov na Mesiac do štyroch rokov.

Projekt Artemis sa bude snažiť študovať región neďaleko južného pólu Mesiaca v nádeji, že tam vybuduje stálu základňu. NASA pozorne sleduje ľad, ktorý sa nachádza v jeho kráteroch, pričom dúfa, že sa bude dať použiť na udržanie života alebo ako palivo.



„Integrated Lander Vehicle“ (integrované pristávacie vozidlo) od spoločnosti Blue Origin je trojstupňové vozidlo, ktoré ma byť postavené v spolupráci so zmluvnými partnermi v oblasti obrany Northrop Grumman, Lockheed Martin a Draper.

„Human Landing System“ (ľudský pristávací systém) od spoločnosti Dynetics zahŕňa viac ako 25 subdodávateľov, pričom „Starship“ (vesmírne plavidlo) od spoločnosti SpaceX bude financované do februára 2021 v rámci súčasných zmlúv. Pri výstavbe modulov bude do spoločností začlenený aj tím NASA.

NASA.gov / Integrated Lander Vehicle od spoločnosti Blue Origin


Udelenie kontraktov na lunárne moduly je najnovším pokusom Spojených štátov o návrat na Mesiac od posledného projektu Apollo z roku 1972, ale NASA a Biely dom ešte musia presvedčiť Kongres, aby program financoval, pričom sa očakáva, že bude stáť 35 miliárd dolárov.

NASA.gov / Human Landing System od spoločnosti Dynetics


Avšak to sa ľahšie povie, ako urobí. Projekt Artemis narazil na množstvo prekážok, pričom väčšina zahŕňa problémového dodávateľa spoločnosti Boeing - Vesmírny štartovací systém (SLS). SLS má dostávať astronautov na obežnú dráhu, avšak pre pokračujúce meškania bolo spustenie SLS bolo posunuté na november 2021.

NASA.gov / Spaceship od spoločnosti SpaceX


Zatiaľ čo predchádzajúce ciele prieskumu vesmíru nikam neviedli (Barack Obama vyhlásil, že USA pôjdu na Mars, zatiaľ čo jeho predchodca George W. Bush oznámil, že sa vrátia na Mesiac), správca NASA Jim Bridenstine trval na tom, že tentokrát je misia skutočne seriózna.

Dohoda medzi vedením WHO, Európskou úniou a Gatesovou nadáciou je zmluvou na riadenie katastrof
Komentár Alexandra Mezyaeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | Iveta Machová