Svetová zdravotnícka organizácia „nie je vítaná“ na čínskom vyšetrovaní pôvodu koronavírusu
02 | 05 | 2020 I Timotej Dudka

Gauden Galea, zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Číne, v piatok prezradil, že Číňania odmietli opakované žiadosti WHO o účasť na vyšetrovaní pôvodu súčasného koronavírusu, informuje portál Breitbart.


„Vieme, že prebieha vyšetrovanie na vnútroštátnej úrovni, ale v tejto fáze to ostáva aj naďalej a WHO požiadalo zdravotnú komisiu aj úrady, aby nás k tomuto vyšetrovaniu prizvali, ale doposiaľ sme pozvaní neboli.“ uviedol Galea.

„Je veľmi dôležité zistiť pôvod vírusu a jeho rozhranie medzi človekom a zvieraťom. Je mimoriadne dôležité a potrebné to študovať. Prioritou je vedieť čo najviac, aby sme zabránili jeho opätovnému výskytu,“ uviedol.

Keď sa spravodajská stanica Sky News na tlačovej konferencii opýtala, či má Čína dobrý dôvod na vylúčenie WHO z vyšetrovania, Galea odpovedal: „Z nášho pohľadu nie.“

Kto zarába na korone najviac?
Šéf Amazonu, Jeff Bezos je pravdepodobne ekonomickým víťazom koronakrízy. Podľa indexu Bloomberg Billionaire je od začiatku roka bohatší o 29 miliárd dolárov. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | Peter Paľonder


Galea spochybnil nízky počet prípadov koronavírusu, ktorý Čína zverejňovala v počiatočných fázach prepuknutia choroby a uviedol, že WHO nemá povolené preskúmať záznamy z virologických výskumných ústavov v meste Wu-chan.

Americká spravodajská služba vo štvrtok potvrdila, že vyšetruje „či epicentrum nákazy začalo kontaktom s infikovaným zvieraťom alebo či bolo výsledkom nehody v laboratóriu vo Wu-chane.“

Čína prudko ustupuje proti výzvam Spojených štátov a Austrálie na spoluprácu s dôkladným medzinárodným vyšetrením vírusu a toho, ako sa začal šíriť na obyvateľov Wu-chanu. USA zmrazili financovanie WHO, pretože nevysvetlili, prečo poskytli toľko nepravdivých informácií o koronavíruse, ktoré dostali od Čínskej komunistickej strany počas najdôležitejších prvých dní pandémie.

Peking sa v posledných týždňoch stal urážlivejším a konfrontačnejším voči Austrálii, pretože austrálska vláda odmietla ustúpiť od svojich výziev na vyšetrovanie. Zdá sa, že táto konfrontačná stratégia zlyhala, keďže Európska únia a zákonodarcovia v jej niekoľkých členských krajinách sa v piatok pripojili k austrálskej výzve na vyšetrovanie.

USA schválili liek remdesivir pre pacientov s koronavírusom, oznámil Trump
Štúdia ukázala, že antivírusový liek remdesivir skracuje u hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 čas vyliečenia o 31 percent, čiže v priemere približne o štyri dni. Americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) však vo vyhlásení uviedol,... Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | TASR


EÚ rovnako ako WHO vyjadrila svoj záujem ako konštruktívne prianie lepšie porozumieť vírusu a spolupracovať s Čínou na predchádzaní pandémii v budúcnosti a nie na vyšetrovanie možného nesprávneho fungovania Číny.

Na druhej strane americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu obvinil Čínu z úmyselného zatajovania informácií o súčasnom koronavíruse.

„Bolo mi cťou vidieť Austráliu a ďalšie krajiny, ktoré sa k nám pripojili a taktiež požadujú vyšetrovanie, pretože hoci vieme, že sa to začalo v čínskom Wu-chane, ešte stále nevieme, odkiaľ presne to prišlo. A aj napriek nášmu silnému úsiliu o získanie týchto údajov sa ich aj naďalej snažia skryť a zmiasť nás,“ deklaroval Pompeo.

Sudán začal trestať mrzačenie ženských pohlavných orgánov
Juhoafrický Sudán uzákonil trest pre každého, kto vykoná mrzačenie ženských pohlavných orgánov (FGM) trojročným trestom odňatia slobody, informuje spravodajský portál BBC. Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | Timotej Dudka