Sudán začal trestať mrzačenie ženských pohlavných orgánov
01 | 05 | 2020 I Timotej Dudka

Juhoafrický Sudán uzákonil trest pre každého, kto vykoná mrzačenie ženských pohlavných orgánov (FGM) trojročným trestom odňatia slobody, informuje spravodajský portál BBC.


Podľa OSN podstúpilo nejakú formu FGM asi 87% sudánskych žien vo veku od 14 do 49 rokov. V drvivej väčšine prípadov sa nejedná o lekársky zákrok, ale o zaužívané rituály miestnych obyvateľov.

FGM môže mať za následok infekcie močových ciest, infekcie maternice či obličiek, cysty, reprodukčné problémy a bolesť počas sexu, ktorý vo väčšine prípadov nie je možný, kým sa ohanbie znovu neotvorí chirurgickým zákrokom.

Dievčatá v týchto častiach Afriky sú rezané kvôli rozšírenému kultúrnemu presvedčeniu, že je to nevyhnutné pre reputáciu dievčat a budúce vyhliadky na manželstvo.

Podľa výskumu organizácie Unicef, ktorý preskúmal 29 krajín Afriky a Blízkeho východu, sa táto prax stále vykonáva vo veľkom meradle napriek tomu, že najmenej 24 z týchto krajín má právne predpisy alebo nejakú formu dekrétov proti FGM, najmä infibulácii.

Britská polícia hľadá „desivú“ osobu prezlečenú za morového doktora zo 17. storočia (VIDEO)
Polícia uviedla, že sleduje osobu, ktorá straší ľudí, najmä deti, v britskej dedine Hellesdon.Osoba je preoblečená za morového doktora zo 17. storočia, informuje BBC. Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | Timotej Dudka


Miestny analytik Mohaned Hashim poznamenáva, že v Sudáne sa už predtým pokúsili zakázať FGM, ale parlament pod vedením dlhoročného lídra Omara al-Bašíra odporúčania zamietol. V apríli 2019 bol však al-Bašír zvrhnutý zo svojej moci.

Novela trestného zákona bola schválená 22. apríla. Podľa tohto návrhu je každý, kto vykonáva FGM buď v zdravotníckom zariadení alebo kdekoľvek inde, vystavený trojročnému väzeniu a pokute. Pre sudánske ženy to vyzerá ako významný deň, hoci mnohé z nich sa obávajú, že miestny ľud odmietne rešpektovať vládne nariadenia a FGM sa bude vykonávať naďalej.

Surferi si uprostred pandémie zajazdili na dychberúcich farebných vlnách (VIDEO)
Bioluminiscencia je vždy inšpirujúca, ale kvôli pandémii Covid-19, sa v Kalifornii našlo len pár surferov, ktorí sa odhodlali si ísť zajazdiť na žiariacich vlnách, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | Marek Molnár