Putin podpísal zákon, ktorý umožňuje cudzincom stať sa občanmi Ruska
25 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Chcete sa stať Rusom, ale nechcete sa vzdať svojho súčasného občianstva? Teraz je to možné. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal nový zákon, ktorý zjednodušuje proces naturalizácie, informuje portál RT.


V piatok prezident Vladimir Putin schválil najnovší zákon o ruskom občianstve. Od júla sa budú môcť cudzinci žijúci v Rusku stať občanmi krajiny bez toho, aby sa vzdali platného pasu.

Hoci sa zvesti o zmenách šírili už niekoľko mesiacov, zákon bol dnes rýchlo prijatý. Vo februári denník Kommersant informoval, že postup prijímania cudzincov na účely občianstva Ruskej federácie sa výrazne zjednoduší s cieľom prilákať až 10 miliónov nových občanov.

Rusko má v pláne postaviť nový jadrový ľadoborec (VIDEO)
Nový najsilnejší jadrový ľadoborec na svete bude opäť postavený v Rusku. Nové plavidlo, ktoré sa má pridať do arzenálu koncom roka 2033, bude vybavené novou 120-megawattovou pohonnou jednotkou, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Pred zavedením do parlamentu ruský poslanec Konstantin Zatulin označil myšlienku za „správnu, ktorá je zároveň v súlade so zdravým rozumom“, pričom poznamenáva, že "nová legislatíva umožní cudzincom ľahšie získať ruské občianstvo".

Právne predpisy tiež zmierňujú požiadavky pre ľudí, ktorí sa oženili s ruským občanom. Napríklad, ak je cudzinec ženatý s Ruskou a majú spolu deti, nevyhnutnosť päťročného pobytu sa zníži na tri roky a potreba preukázať legálny zdroj príjmu bola zrušená.

Občania Moldavska, Ukrajiny, Bieloruska a Kazachstanu dostali ešte viac zmiernený proces ruského občianstva s úplným odstránením všetkých požiadaviek na pobyt.

Moskva varuje, že stále existuje hrozba jadrovej vojny
Covid-19 nespojil svet, práve naopak, vážne zvýšil riziko globálnych konfliktov, keďže hlavní hráči sa snažia využiť krízu vo svoj prospech, uviedol zástupca ruského ministra zahraničia Sergei Ryabkov, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Marek Molnár