Putin podpísal zákon, že dátum konca Druhej svetovej vojny sa mení na 3. septembra
25 | 04 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Ruský prezident podpísal zákon, ktorým sa dátum konečného víťazstva nad Japonskom posúva z 2. na 3. septembra.


Ako uviedol portál rbc.ru novým pamätným dátumom konečného záveru Druhej svetovej vojny je 3. september. Predtým proti tomuto dátumu namietali „Matky obetí Beslanu“. Pripomínali, že 3. september je pamätným dňom obetí teroristického útoku v Beslane v roku 2004.


Ruský prezident Vladimír Putin podpisom schválil konečný dátum Druhej svetovej vojny na 3. septembra. Zákon už zverejnil ruský portál právnych informácií. Pred týmto dátumom bol konečný dátum záveru Druhej svetovej vojny 2. september.


Zákon o posune pamätného dátumu bol schválený ruskou Štátnou dumou v polovici apríla. Autori návrhu zákona vychádzali z vtedajšieho dekrétu prezídia Najvyššieho sovietu ZSSR. V ňom bol 3. september vyhlásený za Deň víťazstva nad Japonskom. A zároveň dňom celonárodného víťazstva. Dôvodom na presun dátumu bol tiež argument, že aj v Číne sa práve 3. septembra oslavuje Deň víťazstva vo vojne s Japonskom.


Predpoveď Baby Vangy na rok 2020 sa napĺňa! Atentát na Putina či vražedné cunami?
Slepá veštkyňa vyriekla mnoho proroctiev a mrazivým faktom je, že v mnohých kľúčových udalostiach sa trafila. Hoci zomrela v roku 1996, niektoré predpovede sa plnia až teraz. Trebárs tá, že v roku 2020 zasiahne svet ničivá katastrofa. Bude jej... Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Miroslav Tóth

Rada prezidenta pre ľudské práva však bola proti odloženiu dátumu. Pripomenula, že 3. september je pamätným dňom pre obete teroristického útoku v Beslane v roku 2004. Podľa nej príbuzní a priatelia osôb zabitých počas rukojemníckej drámy v škole nebudú chápať presun konca Druhej svetovej vojny práve na 3. september. „Podľa nášho názoru by rozhodnutia o stanovení nezabudnuteľných termínov mali ľudí spájať a nie rozdeľovať,“ uviedol zástupca rady Valerij Fadejev.


Rovnaký názor zastáva i výbor „matiek Beslanu“. V mene výboru bola na portáli change.org uverejnená petícia proti odloženiu dátumu. Autori pripomenuli, že 3. september je dňom solidarity v boji proti terorizmu. „Nerozumieme, za akým účelom a prečo po 75 rokoch od konca Druhej svetovej vojny Štátna duma Ruskej federácie musela odložiť konečný dátum Druhej svetovej vojny z 2. na 3. septembra,“ uvádza sa v petícii. Podľa jej autorov táto novela zákona „skresľuje historickú pravdu a neobnovuje historickú spravodlivosť“. Od 24. apríla petíciu podpísalo viac ako 2 000 ľudí.


V utorok 21. apríla hovorca prezidenta Dmitrij Peskov povedal, že nemôže komentovať výzvu „Beslanských matiek“, pretože ju v Kremli nevideli. Uviedol tiež, že preto nemôže vyjadriť oficiálne stanovisko prezidenta Putina k tejto otázke.


K teroristickému útoku v Beslane došlo 1. septembra 2004 v škole č. 1 počas slávnostného zhromaždenia. Teroristi zadržiavali rukojemníkov dva a pol dňa, až do 3. septembra. Napokon zomrelo 333 ľudí, z toho 186 detí.


Putin podpísal zákon, ktorý umožňuje cudzincom stať sa občanmi Ruska
Chcete sa stať Rusom, ale nechcete sa vzdať svojho súčasného občianstva? Teraz je to možné. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal nový zákon, ktorý zjednodušuje proces naturalizácie, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | Marek Molnár