Vedci zverejnili najvhodnejšie materiály na domácu výrobu ochranného rúška
28 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Nosenie ochranného rúška môže byť​​ dôležitou súčasťou stratégie na zastavenie šírenia SARS-CoV-19. Vedci preto zverejnili najvhodnejšie materiály na ich domácu výrobu, informuje portál Science Alert.


Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporúčajú odovzdávať chirurgické rúška a respirátory N95 zdravotníckemu personálu, ktorý ich potrebuje výrazne viac ako bežný občan. Ale keďže každý sa potrebuje chrániť pred smrteľnou chorobou a rúška nie sú vždy k dispozícii, mnoho ľudí si ich začalo vyrábať doma.

Vedci z Argonne National Laboratory a University of Chicago v Spojených štátoch preto vzali rôzne bežné materiály a testovali ich v laboratórnych podmienkach skúmajúc ich mechanické a elektrostatické filtračné vlastnosti. Tím zistil, že viacnásobné vrstvy a kombinovanie tkanín pôsobili najlepšie pri filtrovaní častíc, avšak nesprávne nasadenie masky môže celú ochranu znehodnotiť.



„Tieto výskumy sme vykonali na niekoľko bežných tkanivách vrátane bavlny, hodvábu, šifónu, flanelu, rôznych syntetických materiálov a ich kombinácií. Zistili sme, že najmä kombinácie rôznych bežne dostupných textílií môžu potenciálne poskytovať významnú ochranu pred prenosom aerosólových častíc,“ vysvetľujú vedci vo svojom novom dokumente.

Pre vytvorenie zostavy najúčinnejších materiálov tím použil komoru na miešanie aerosólov (zmes častíc pevnej alebo kvapalnej látky v plynnej látke) na vzorkovanie počtu aerosólov vo vzduchu. Potom prešli čiastočkami cez každú z testovaných textílií (ktoré boli pevne pripevnené na konci skúmavky z polyvinylchloridu) a odobrali vzorky vzduchu, ktorý dokázal preniknúť cez daný materiál.

Mali by ste počas koronakrízy umývať potraviny mydlom?
Ak ste usilovne umývali produkty mydlom v nádeji, že ste odstránili nový koronavírus, určite nie ste sami. Odborníci na bezpečnosť potravín však v skutočnosti odporúčajú presný opak, informuje spravodajský portál HuffPost. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Otestovaný bol veľký rozsah veľkostí častíc, od približne 10 nanometrov až do 10 mikrometrov. Pre porovnanie, ľudský vlas má priemer približne 50 mikrometrov a mikrometer je 1 000 nanometrov. Častice koronavírusu majú priemer medzi 80 a 120 nanometrov.

Takže testované častice boli miniatúrne a stále existuje diskusia o tom, či tieto malé aerosolizované častice môžu spôsobiť infekciu, ale ak prijímate malé častice, isto prijímate aj tie veľké. Čo znamená, že zabránenie prieniku malých častíc je jeden z najlepších spôsobov, ako zabrániť prieniku tých väčších.

Tím zistil, že „hybridné“ látky (vrstvené z viacerých materiálov) boli schopné filtrovať drvivú väčšinu častíc.

„Účinnosť filtrácie hybridov (ako je bavlna - hodváb, bavlna - šifón, bavlna - flanel) bola 80 percentná pri časticiach menších ako 300 nanometrov a 90 percentná pri časticiach väčších ako 300 nanometrov. Predpokladáme, že vysoký účinok hybridov je pravdepodobne spôsobený kombinovaným účinkom mechanickej a elektrostatickej filtrácie," píšu vedci.

„Pripravte sa na migračnú vlnu masívnych rozmerov!", varujú odborníci Izrael
Globálna pandémia môže zapríčiniť masívnu vlnu imigrácie do Izraela. Podľa štatistík izraelského ministerstva pre prijímanie prisťahovalcov sa očakáva, že po skončení krízy sa bude chcieť usídliť v krajine približne 100 000 vysťahovalcov a nových... Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


 

Mechanická filtrácia sa týka iba tkaniny, ktorá zachytáva častice fyzicky. Tím zistil, že pri materiáli, ako je bavlna, funguje najlepšie veľké množstvo vlákien. Čím menšie sú otvory, tým menej veľkých častíc môže uniknúť.

Elektrostatická filtrácia je trochu odlišná. Týka sa iba super statických materiálov, ako je polyester. Elektrostatický filter namiesto toho, aby prepúšťal všetku statickú elektrinu, udržuje aerosóly vo vnútri statického prostredia.

V druhej polovici experimentu tím spravil malé otvory do textílií, ktoré testovali a výsledky neboli ani z ďaleka uspokojivé.

„Naše výskumy tiež naznačujú, že medzery (spôsobené nesprávnym nasadením masky) môžu viesť k viac ako 60 percentnému zníženiu účinnosti filtrácie,“ vysvetlili vedci. Z toho vyplýva, že akýmkoľvek spôsobom si masku vytvoríte, nezabudnite ju správne nosiť.

Ľavicové skupiny vyhlásili, že hnev demonštrantov vo Francúzsku je „legitímny“
Niekoľko ľavicových skupín vrátane politických strán a odborových zväzov podpísalo list, v ktorom vyhlásili, že hnev, ktorý v poslednom týždni spôsobil rozsiahle nepokoje vo Francúzsku, je úplne „legitímny“, informuje... Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Timotej Dudka