Vláda schválila pomoc pre dohodárov v sume 210 eur mesačne
28 | 04 | 2020 I SITA

Vláda v utorok schválila dotáciu v sume 210 eur mesačne pre dohodárov, ktorí po 12. marci tohto roka stratili príjem z dohôd.


Na túto tzv. SOS dávku bude mať nárok osoba, ktorá pred krízovou situáciou pracovala na základe dohody a platnosť tejto dohody v tomto roku naďalej trvá alebo dohodu zamestnávateľ pre koronakrízu ukončil, a dohodár nemá iný zdaniteľný príjem.

"Dotácia na podporu humanitárnej pomoci pre fyzické osoby sa poskytuje za každý mesiac, v ktorom sú splnené podmienky na jej poskytnutie v sume 210 eur mesačne od apríla 2020, a to aj vtedy, ak sú tieto podmienky splnené len za časť mesiaca, najmenej však 15 kalendárnych dní v príslušnom kalendárnom mesiaci," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Dotáciu rezort práce a sociálnych vecí poskytne aj spätne za marec, a to v sume 105 eur, ak žiadateľ za marec splnil stanovené podmienky v rozsahu najmenej 10 kalendárnych dní. Dotácia pre jedného dohodára môže dosiahnuť najviac 1 600 eur ročne.

Monitorovaní mobilov osôb nakazených koronavírusom nie je protiústavné, rozhodol výbor
Právo na ochranu života a zdravia musí mať prednosť pred právom na ochranu súkromia, tvrdí k zákonu o sledovaní mobilov poslanec za OĽaNO Milan Vetrák. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | SITA


Žiadateľ o dotáciu nemôže byť poberateľom starobného, predčasného starobného, invalidného dôchodku, nemocenskej dávky, dávky v nezamestnanosti, výsluhového dôchodku, invalidného výsluhového dôchodku, dávky nemocenského zabezpečenia alebo obdobnej dávky zo zahraničia, príjemcom pomoci v hmotnej núdzi, poberateľom rodičovského príspevku alebo poberateľom príspevku na opatrovanie.

"V záujme vylúčenia duplicity pri poskytnutí náhrady za stratu príjmu nemôže byť ani žiadateľom o poskytnutie finančného príspevku v rámci projektu na podporu udržania pracovných miest vrátane pracovných miest, na ktorých sa vykonáva alebo prevádzkuje samostatná zárobková činnosť, a na podporu udržania zamestnancov v zamestnaní v súvislosti s vyhlásením krízovej situácie a odstránením ich následkov," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Splnenie podmienok nároku na dotáciu žiadateľ preukáže čestným vyhlásením, ktoré je súčasťou žiadosti.

Z korony netreba robiť "modlu", ekonomika sa musí uvoľniť, hovorí Sulík
"My môžeme čakať až na svätého Dindiho, ale problém je, že reálny ekonomický život nepočká," povedal minister hospodárstva Richard Sulík. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | SITA