Ferenčák ocenil zámer vlády zabrániť vysídľovaniu okresov. Mazurek kritizoval zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska
28 | 04 | 2020 I TASR

Poslanec Národnej rady SR (NR SR) Ján Ferenčák (Smer-SD) ocenil ambíciu vlády vytvoriť také podmienky pre obyvateľov, aby zostali v regiónoch a zabránili ich vysídľovaniu. Mechanizmus podpory musí byť podľa jeho slov jasne stanovený, lebo bez pozitívnej diskriminácie nedôjde k rozvinutiu zaostalejších, respektíve najmenej rozvinutých okresov, ktoré majú problémy s nezamestnanosťou či vyľudňovaním.


Ďalší opozičný poslanec Milan Mazurek (ĽSNS) kritizoval zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska, ktorá je obsiahnutá v programovom vyhlásení vlády (PVV). Označil za nezmysel, že Spojené štáty americké sú pre Slovensko kľúčový strategický partner. Predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Tomáš Valášek (Za ľudí) zdôraznil, že je zámerom vlády, aby bolo Slovensko aktívne a vytváralo si Európsku úniu (EÚ) na „svoj obraz“. Poslanci to uviedli v rozprave k PVV, ktorá dnes pokračuje.

Mazurek sa v pléne opýtal členov vlády, či naozaj považujú Rusko za bezpečnostnú hrozbu. „Myslia si to aj vaši voliči? Je potrebné si v súčasnej situácii vytvárať nepriateľov? Budete aktívne posielať slovenských vojakov provokovať na ruské hranice. Na čo je toto dobré?“ pýtal sa opozičný poslanec. Súčasná vláda podľa jeho slov nepomáha svojim občanom a podnikateľom, ale bankám.

„Vo svojom programovom vyhlásení zásadným spôsobom podporujete protislovenské mimovládne organizácie, ktoré už na Slovensku napáchali množstvo škôd,“ kritizoval Mazurek. Vláda si podľa jeho slov svojimi vyhláseniami a formuláciou programového vyhlásenia nezaslúži vyslovenie dôvery.

Ministerstvo školstva predstavilo redukciu učiva, určilo i štyri hlavné vzdelávacie oblasti
Triedni učitelia by mali určiť týždenný rozvrh, ktorý má zároveň koordinovať distribúciu vzdelávacích aktivít žiakom a ich zákonným zástupcom. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | TASR


Poslanec Peter Pollák (OĽaNO) na Mazurekove vystúpenie zareagoval slovami, že „ako obyčajne“ prekrúca fakty a históriu. „Je to o vás známe a všetci sme si už na to zvykli,“ povedal. Ďalší koaličný poslanec Ján Herák (OĽaNO) zdôraznil, že Mazurek spochybňuje holokaust, EÚ a útočí na Rómov.

Predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Tomáš Valášek (Za ľudí) vysvetlil, že táto koalícia nie je antiruská, ako to tvrdí poslanec Mazurek, ale proslovenská.

„Ak ale niekto podniká kroky, ktoré idú proti Slovensku, tak k tomu zaujmeme jasný postoj. Ruský prezident Vladimír Putin si totiž zaumienil rozbiť EÚ a NATO, a to nie je v záujme Slovenska. Rovnako kritickí sme boli aj voči americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, keď útočil na EÚ, ktorá je našim životným priestorom,“ ozrejmil Valášek. PVV preto podľa neho obsahuje časť objasňujúcu, ako je potrebné prispôsobovať EÚ slovenskému obrazu.

Ochoreniu Covid-19 podľahli ďalší dvaja pacienti
Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na Covid-19 stúpol na 20. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | SITA


„Pokiaľ nebudeme meniť EÚ na svoj obraz, budú nám unikať možnosti ekonomicky pozdvihnúť úroveň našich regiónov. Nielen že nesmieme prichádzať o príležitosti, ktoré Únia prináša, ale musíme zabrániť euroskepticizmu, ktorý sa tu začína šíriť,“ uviedol koaličný poslanec. Dôležité je podľa neho v tejto súvislosti personálne posilniť všetky ministerstvá ľuďmi, ktorí sa problematike EÚ rozumejú.

Erik Ňarjaš z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vytkol príliš dlhú rozpravu členov zákonodarného orgánu k PVV. „Vyberte si jedného zástupcu opozície, ktorý prednesie vaše výhrady k PVV a nenaťahujme sa tu, kto je lepším rečníkom. Nezdržujte vládu, ktorá chce úprimne pomáhať ľuďom,“ vyzval opozičných poslancov Ňarjaš.

Vláda bude musieť urobiť inventúru krízy a nasmerovať krajinu k sebestačnosti, tvrdí expert na bezpečnosť
Epidémia koronavírusu zastihla štáty a ich lídrov nepripravených. V rozhovore pre agentúru SITA to povedal český bezpečnostný expert a bývalý náčelník Vojenskej spravodajskej služby ČR Andor Šándor. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | SITA


Parlament dnes pokračuje v rozprave k PVV. Poslanci schválením vládneho programu vyslovia dôveru vláde. Kabinet premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) potrebuje získať aspoň 76 hlasov poslancov zo 150. Koalícia má v pléne 95 hlasov. Nateraz je známe vyjadrenie poslankyne Jany Cigánikovej (SaS), ktorá uviedla, že za vládny program hlasovať nebude.

Prekáža jej, že do programového vyhlásenia sa dostal prísľub zaviesť unitárny systém zdravotného poistenia. Fakticky to znamená, že by fungovala jedna zdravotná poisťovňa. PVV nepodporia ani opozičné strany Smer-SD a ĽSNS. Zatiaľ nie je zrejmé, kedy by mohla snemovňa o programe vlády hlasovať. Do rozpravy je totiž prihlásených ešte vyše 40 poslancov.

Bilecová požiadala o uvoľnenie z funkcie na ministerstve vnútra
Prepisy odposluchov obvineného Ladislava P. s A. Bilecovou sú súčasťou vyšetrovacieho spisu karuselových podvodov, ktoré spôsobili škodu štátu vo výške prevyšujúcej 70 miliónov eur. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | TASR