Napriek otvoreniu obchodov sa Nemci do nákupov nehrnú
27 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Koronavírusové opatrenia v Nemecku aj v Taliansku sa uvoľňujú, no ľudia sa stále boja.


Generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti so zameraním na behaviorálne vedy – Innovation Bubble Simon Moore v rozhovore povedal, že pandémia zmenila zmýšľanie spotrebiteľov, namiesto „hromadenia“ prešli na „obranu“. Správu zverejnil portál financnytrh.com.

Ľudia sa podľa neho viac bránia, najmä kvôli neistote vyvolanej pandémiou. Tvrdí, že zatiaľ len hľadajú tzv. „sociálny dôkaz“, či sa ostatní hromadne vrátia do obchodov. "Pri rozhodovaní v čase neistoty sa spoliehali viac na inštinktívne pocity a emócie." Moore podotkol, že časť mozgu, ktorá sa zaoberá číslami, faktami a údajmi, je len štvrtinou veľkosti časti, ktorá reaguje na emócie. “Sme omnoho viac nevedomé a emocionálne bytosti, než si myslíme,” uviedol.

Spotrebiteľské správanie sa nevráti k normálu, kým ľudia nepocítia, že hrozba vírusu sa vytratila, je  presvedčená Cathrine Jansson-Boyd, ktorá prednáša o psychológii spotrebiteľa na Anglie Ruskin University. Správy o obmedzovaní dotykov v rámci povrchov a predmetov sú a budú podľa nej v ľuďoch tak zakorenené, že stále budú ovplyvňovať ich správanie počas nákupov.

Slováci pijú, aj keď sú krčmy zavreté. Viac alkoholu si teraz kupujú z e-shopov
Od polovice marca sú u nás bary aj krčmy zatvorené, mnohí ľudia tak začali piť v pohodlí svojho gauča. Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


V pondelok Nemecko otvorilo menšie predajne s rozlohou do 800 metrov štvorcových, dodržiavať sa však musia obmedzenia sociálneho kontaktu a hygienické opatrenia. Stefan Stukenborg – vedúci pobočky spoločnosti Ikea na okraji Kolína v správe od agentúry Reuters uviedol, že opätovné otvorenie ich predajne prebiehalo vo veľmi umiernenej atmosfére. Ani nebolo treba obmedzenie kontaktu pri pokladniach, keďže veľký počet zákazníkov neprišiel.

Aj Taliansko, ktoré bolo epicentrom európskej pandémie, otváralo menšie obchody. Avšak ich majitelia uvádzali, že neočakávajú rovnaké tržby ako pred rozšírením pandémie ochorenia Covid-19. „Vlády nehovoria, že by ste mali ísť a správať sa normálne, pretože problém je preč,“ … “Skôr uvádzajú, môžete vychádzať a pokúsiť sa žiť normálne, ale problém ešte preč nie je,” pripomína ešte Jansson-Boyd. Tento jav označila ako kognitívna disonancia, čo je nesúlad medzi myšlienkami, pocitmi a činmi spôsobujúcimi stres a nepohodlie.

Najlepšie nápady v boji proti koronavírusu prichádzajú od hackerov
IT nadšenci, vývojári webových stránok a študenti v Ázii spolupracujú na sledovaní údajov ohľadom ochorenia Covid-19 Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Mário Martinka