Na prachových časticiach objavili nový koronavírus
25 | 04 | 2020 I SITA

To, že by prachové častice v znečistenom ovzduší mohli pomôcť pri šírení koronavírusu vzduchom, naznačili tri výskumné skupiny.


Talianski vedci objavili nový koronavírus na prachových časticiach, ktoré znečisťujú ovzdušie. Tím vedcov skúmal, či by výskyt vírusu na týchto časticiach mohol viesť k prenosu na väčšie vzdialenosti a zvýšiť počet infikovaných ľudí. Či je však vírus na časticiach životaschopný a je v dostatočnom množstve na to, aby spôsobil ochorenie COVID-19, nie je ešte známe, uvádza sa v predbežnej štúdii.

Vedci skúmali vzorky častíc znečisteného ovzdušia z jedhéno mestského a jedného priemyselného miesta v provincii Bergamo na severe Talianska. V mnohých vzorkách identifikovali gén vysoko špecifický pre COVID-19. Prítomnosť génu potvrdili slepé testy v nezávislom laboratóriu.

Vláda plánuje dôchodcom zrušiť vlaky zadarmo
Pred necelými dvomi týždňami minister dopravy Andrej Doležal tvrdil, že vlaky zadarmo budú pre dôchodcov v platnosti aj počas koronakrízy. Teraz to vyzerá všetko inak. Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | Peter Haluza


Skúmanie toho, či môže znečistenie ovzdušia viesť k rozsiahlejšiemu šíreniu nového koronavírusu, je podľa Leonarda Settiho z Bolonskej univerzity, ktorý výskum viedol, dôležité. "Som vedec a mám obavy, keď to neviem. Ak to vieme, môžeme nájsť riešenie. Ak to nevieme, môžeme len trpieť dôsledkami," cituje vedca britský denník The Guardian.

Štatistická analýza Settiho tímu naznačuje, že vyššia úroveň znečistenia ovzdušia by mohla vysvetliť vyššiu mieru nákazy v niektorých častiach severného Talianska pred obmedzením pohybu obyvateľov. Ani jedna zo štúdií výskumníkov pod vedením Settiho zatiaľ neprešla recenzným hodnotením a nepodporili ju teda nezávislí vedci. Odborníci sa však zhodujú, že návrh talianskych vedcov je hodnoverný a vyžaduje si preskúmanie.

To, že by prachové častice v znečistenom ovzduší mohli pomôcť pri šírení koronavírusu vzduchom, naznačili aj dve ďalšie výskumné skupiny. Predošlé štúdie zase ukázali, že takéto častice obsahujú mikroorganizmy a že znečistenie pravdepodobne prenášalo vírusy spôsobujúce vtáčiu chrípku, osýpky a slintačku a krívačku na veľké vzdialenosti.

Globálna pandemická pomoc bola na dosah - kým ju Amerika nezastavila
Medzinárodný menový fond bol pripravený reagovať na bezprecedentnú medzinárodnú krízu. Prečo administrácia Donalda Trumpa odmietla spolupracovať? Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Potenciálna úloha častíc znečisťujúcich ovzdušie je jednou z otázok, ktorej sa vedci venujú pri skúmaní prenosu koronavírusu. Veľké kvapôčky s vírusom vznikajúce pri kašli a kýchaní infikovaných ľudí padajú na zem v okruhu do jedného alebo dvoch metrov.

Oveľa menšie kvapôčky s priemerom menším ako 5 mikrometrov však môžu zostať vo vzduchu niekoľko minút až hodín a môžu sa niesť ďalej. Či tieto malé kvapôčky spôsobujú nákazu koronavírusom, vedci nevedia, vedia však, že koronavírus, ktorý v roku 2003 spôsobil ochorenie SARS, sa šíril vzduchom a nový koronavírus je v malých kvapôčkach životaschopný niekoľko hodín.

Vedci upozorňujú, že dôležitosť potenciálneho prenosu koronavírusu vzduchom a jeho možné posilnenie prostredníctvom prachových častí vo vzduchu bez dôkazov nemožno vylúčiť.

Čo čaká svetovú politiku po skončení koronakrízy (Fedor Lukjanov)
V podmienkach reálnej hrozby rastie dopyt nielen po svojráznych, ale aj schopných a čo je dôležité skúsených politikoch. Jedna vec je predviesť zunovanému establishmentu vo voľbách figu, uvedomujúc si, že rebelantskí opozičníci-nositelia pravdy... Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Zuzana Perželová