Soros prišiel s plánom, ako EÚ získa bilión eur na boj s koronavírusom
26 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa amerického finančníka Georgea Sorosa nebojuje EÚ iba s koronavírusom ale zároveň bojuje aj o svoje samotné prežitie. Miliardár európskym lídrom radí, ako získať peniaze na boj s koronakrízou.


EÚ bude na boj s koronakrízou potrebovať značné množstvo finančných prostriedkov. Toho si je vedomý aj Soros, ktorý odporúča, aby únia potrebné peniaze získala predajom „večných dlhopisov", informuje o tom portál O peniazoch.


Americký miliardár a filantrop hovorí o troch výhodách, ktoré tento spôsob financovania boja s koronavírusom ponúka.


Takzvané „večné dlhopisy“ by totiž podľa slov finančníka zaťažili EÚ iba ľahkým fiškálnym bremenom. Únia by ich zároveň pri splatnosti nemusela refinancovať a ani zbierať peniaze na ich konečné splatenie. Platila by z nich iba pravidelný úrok.


Prečo majú USA biolaboratória po celom svete a čo s tým má koronavírus
Je prinajmenšom zaujímavé, že USA robia „mierový výskum a vývoj vakcín“ práve v blízkosti hraníc s Ruskom. Píše Life.ru. Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Po technickej stránke by európsky trh nebol nútený absorbovať bilión eur naraz. Po vydaní „večného dlhopisu“ by EÚ získavala peniaze v splátkach bez toho, aby musela zakaždým vydávať nový dlhopis.


Poslednou výhodou je, že takýto typ dlhopisu by bol príťažlivým aktívom pre programy ECB, ktoré sú zamerané na nákup dlhopisov.


Podľa portálu O peniazoch Soros dopĺňa, že únia zároveň nie je v tejto súvislosti nútená vytvárať nový mechanizmus pre vydávanie dlhopisov. EÚ totiž už v minulosti dlhopisy vydávala. Finálne výnosy by následne mohli byť použité na investície a granty, ktoré priamo súvisia s výdavkami na boj s koronavírusom.


Finančník odkazuje na minulosť, kedy tento nástroj použilo napríklad Spojené kráľovstvo na financovanie napoleonských vojen či prvej svetovej vojny. V 70. rokoch 19. storočia vydali zjednotené dlhopisy aj Spojené štáty. Tie slúžili na konsolidáciu už existujúcich dlhopisov, pričom v nasledujúcich rokoch boli emitované.


Môžeme dôverovať WHO, ak je prakticky kontrolovaná Gatesom?
Nakoľko môžeme v tejto tragickej kríze dôverovať konaniu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a veriť v jej nezávislosť, keď najväčším donorom je nadácia Billa Gatesa? Zamyslenie Paula Ebelinga priniesol portál... Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | Natália Sollárová