Jemenská vojna: Separatisti vyhlásili autonómnu vládu na juhu krajiny
26 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Separatisti v južnom Jemene vyhlásili samosprávu, čím porušili mierovú dohodu podpísanú v novembri s medzinárodne uznanou vládou Jemena, informuje BBC.


Južná prechodná rada v Adene (STC) vyhlásila stav núdze a uviedla, že bude riadiť prístavné mesto a ďalšie južné provincie.

STC podporujú Spojené arabské emiráty.

Jemenská vláda podporovaná Saudskou Arábiou varovala pred „nebezpečnými a katastrofickými následkami“.

„Oznámenie tzv. Prechodnej rady o svojom úmysle založiť južnú administratívu je obnovením ozbrojenej vzbury a oznámením o zamietnutí a úplnom odstúpení od Rijádskej dohody,“ uviedol minister zahraničných vecí Mohammed Al-Hadhrami vo vyhlásení.

Do Jemenu sa vlani priplavilo viac migrantov než na brehy Európy
Počet migrantov z východnej Afriky, ktorí podnikli nebezpečnú plavbu do Jemenu sužovaného bojmi, bol vlani vyšší než počet migrantov, ktorí cestovali cez Stredozemné more na juh Európy. V piatok to podľa tlačovej agentúry DPA oznámila Medzinárodná... Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | TASR


Obe strany podpísali dohodu o zdieľaní moci, ktorú OSN označila za dôležitý krok k ukončeniu jemenskej občianskej vojny.

Saudskou koalíciou sa v roku 2015 začala vojenská intervencia na podporu jemenskej vlády po tom, ako sa  povstalci Houthi zmocnili hlavného mesta Saná. Spojené arabské emiráty sú členmi koalície, ale podporujú južných separatistov.

V auguste minulého roka prevzala STC moc nad Adenom, jemenským prístavným mestom, po obvinení zo zlého hospodárenia.

Jemen bol spustošený konfliktom, ktorý sa prehĺbil v marci 2015, keď povstalci Houthi ovládli väčšinu západnej časti krajiny a prinútili prezidenta Abdrabbuha Mansoura Hadiho utiecť do zahraničia.

Zrážky Talibanu v Afganistane zabili desiatky vojakov či civilistov aj napriek snahe o mier počas pandémie
Spory medzi afganskými silami a vojskom Talibanu za posledných 24 hodín zabili desiatky ľudí na celom území krajiny, Informuje spravodajský portál Reuters. Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Vystrašená vzostupom skupiny, o ktorej verili, že ju vojensky podporuje Irán, Saudská Arábia začala s ôsmymi ďalšími arabskými štátmi kampaň zameranú na obnovenie Hadiho vlády.

Na začiatku vojny saudskí predstavitelia predpovedali, že bude trvať iba niekoľko týždňov. Nasledovalo päť rokov plných vojenských konfliktov. OSN potvrdilo najmenej 7 500 úmrtí civilistov, z ktorých väčšina bolo spôsobených koaličnými leteckými útokmi. Monitorovacia skupina však odhaduje, že konflikty zabili až 112 000 ľudí vrátane 12 600 civilistov.

Boj a blokáda tiež vyvolali najhoršiu humanitárnu krízu na svete.

Približne 24 miliónov ľudí, čo predstavuje 80% obyvateľstva, potrebuje humanitárnu pomoc a takmer 10 miliónov ľudí v krajine buď trpí, alebo je veľmi malý krok od hladomoru.

Na dezinfekciu miest používajú v Taliansku snehové delá (VIDEO)
Talianske úrady používajú snehové delá na dezinfekciu celých miest v alpskom regióne Talianska pred uvoľnením karanténnych opatrení, informuje spravodajský portál EuroNews. Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | Timotej Dudka