Kauzu machinácií pri obstarávaniach pre rezort vnútra prerokuje najvyšší súd
26 | 04 | 2020 I SITA

Obžalovaní mali od začiatku roku 2009 do 22. marca 2011 zorganizovať 142 verejných obstarávaní a dostať formou províznych faktúr úplatok najmenej 239-tisíc eur.


Najvyšší súd SR by sa na verejnom zasadnutí naplánovanom na štvrtok 30. apríla mal zaoberať kauzou machinácií pri verejných obstarávaniach pre ministerstvo vnútra. Nepodmienečné tresty odňatia slobody na šesť rokov pre bývalého vedúceho oddelenia na ministerstve vnútra Ľuboslava D. a päť rokov pre nitrianskeho podnikateľa Pavla Ž. uložil v tomto prípade senát na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici vo februári 2019. Okrem trestov odňatia slobody senát uložil obom aj peňažný trest 20-tisíc eur a bývalému ministerskému pracovníkovi aj zákaz činnosti vo verejnej správe na päť rokov.

Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry v tejto veci žalovala päť osôb. Ľuboslav D. bol vedúci oddelenia materiálno-technického zabezpečenia sekcie ekonomiky na Ministerstve vnútra SR. Obžaloba mu kládla za vinu pokračovací zločin machinácie pri verejnom obstarávaní v súbehu so zneužívaním právomoci verejného činiteľa a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Pavol Ž. bol podnikateľom v Nitre a pôsobil ako konateľ spoločnosti s r.o. Petris Slovakia. Podľa obžaloby spáchal pokračovací zločin machinácie pri verejnom obstarávaní v súbehu s pokračovacím zločinom podplácania.

Beblavý dostane za štúdiu o koronavíruse takmer 6 000 eur. Získal zákazku od Valla
Kým iné mestá riešia scenáre vývoja pandémie vlastnými silami, aby ušetrili, Magistrát hlavného mesta na čele s primátorom Matúšom Vallom si k spolupráci prizval Miroslava Beblavého (Spolu). A nebolo to zadarmo, uvádza portál... Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Ďalšími obžalovanými bola podnikateľka z obce Zbehy, manželka Ľuboslava D. a jej otec. Trio spolu s Pavlom Ž. podľa obžaloby spáchalo obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Všetci obžalovaní počas súdneho procesu vyhlásili, že sú nevinní a odmietli vypovedať.

Podľa obžaloby Ľuboslav D. po dohode s Pavlom Ž. od začiatku roku 2009 do 22. marca 2011 zorganizovali 142 verejných obstarávaní, ktorých predmetom boli rôzne veci a služby pre rezort vnútra. Za to, že zákazky dostali nimi vybrané firmy Ľuboslav D. dostal od Pavla Ž. formou províznych faktúr úplatok najmenej 239-tisíc eur. Žalobca vyčíslil, že v inkriminovanom období dosiahli zákazky hodnotu najmenej 2,5 milióna eur.

Senát ŠTS vykonal vo veci rozsiahle dokazovanie, ktoré potvrdilo, že Ľuboslav D. a Pavol Ž. urobili machinácie v 142 prípadoch. Nepreukázalo sa však, že Pavol Ž. podplácal Ľuboslava D. Súd uznal vinu iba u Ľuboslava D. za zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a za zneužitie právomoci verejného činiteľa, a u Pavla Ž. za zločin machinácie pri verejnom obstarávaní. Ostatných troch obžalovaných spod obžaloby oslobodil. Prokurátorka následne proti rozhodnutiu podala odvolanie.

Za Matečnej narastala korupcia. „Vymenili sa figúrky, systém zostal,“ hovorí exminister Zsolt Simon
Bývalý minister hospodárstva Zsolt Simon (Maďarské fórum, predtým MOST-HÍD) hovoril o korupcii na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) už pred štyrmi rokmi. Korupcia v agentúre vyvrcholila v akcii „Dobytkár“. Hlavy padajú až teraz.... Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok