Izraelská nemocnica začne liečiť pacientov s koronavírusom marihuanou
26 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Izraelská nemocnica začne liečiť pacientov COVID-19 liečivým kanabisom, o ktorom je známe, že disponuje antivírusovými vlastnosťami, ako súčasť novej experimentálnej liečby, informuje portál Breitbart.


Vedci skúmajú kanabidiol, zložku kanabisu, známu aj ako CBD, ktorá nie je psychoaktívna a môže spomaliť šírenie vírusu či zabrániť miernym pacientom, aby sa stali kritickými.

Očakáva sa, že týmto spôsobom bude liečených desiatky pacientov COVID-19 v Ichilovom lekárskom centre v izraelskom meste Tel Aviv.



Barak Cohen, vedúci anestéziológ, ktorý má na starosti reakciu nemocnice na koronavírus, zdôraznil, že liečba by zmiernila príznaky pomocou „zložky rastliny kanabis, ktorá sa nepovažuje za nebezpečnú ani návykovú“.

Vedci na univerzite v Tel Avive začali vyvíjať liek na báze CBD, ktorý sa ukázal ako účinný proti zápalom pľúcnych buniek infikovaných koronavírusom.

Technický inštitút technológie na Haife pracuje na vývoji dvoch doplnkových liekov založených na rôznych kmeňoch kanabisu na boj proti vírusu. Prvá sa pokúsi posilniť imunitnú reakciu pacienta, zatiaľ čo druhá sa zameriava na spomalenie priebehu ochorenia oslabením genetickej informácie receptora, proteínu, ktorý umožňuje vírusu prijímať a uvoľňovať látky mimo bunky.

Belgičanka s ochorením COVID-19 porodila zdravú dcéru, stará sa o ňu s rúškom
Tehotná Belgičanka, ktorej diagnostikovali nákazu novým koronavírusom, porodila zdravé dievčatko, ale teraz sa musí učiť starať o novonarodenú dcéru s ochranným rúškom, a aj s ním spať. V sobotu to napísala tlačová agentúra... Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | TASR


„Naše laboratórium bolo schválené ako laboratórium na koronavírus a v súčasnosti propagujeme dve štúdie založené na už existujúcich výskumoch o kanabise,“ uviedol profesor Dudi Meiri, vedúci výskumu.

„Najprv sa pokúsime identifikovať imunitné bunky rastlín, ktoré sú schopné posilniť imunitnú reakciu na koronavírus.“

Druhá štúdia sa uskutoční na receptore, ktorý umožňuje vírusu prekĺznuť do ľudských buniek a množiť sa.

„Existuje proces, ktorý skúma aj účinok kanabisových molekúl na proteíny,“ vysvetlil. „Teraz skúmame, ktoré z nich sú relevantné pre rovnaký receptor s cieľom oslabiť jeho genetickú informáciu, čo sťažuje vírusu vstup do bunky a následné množenie.“

Na dezinfekciu miest používajú v Taliansku snehové delá (VIDEO)
Talianske úrady používajú snehové delá na dezinfekciu celých miest v alpskom regióne Talianska pred uvoľnením karanténnych opatrení, informuje spravodajský portál EuroNews. Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | Timotej Dudka