Obvinený v kauze Dobytkár mal informácie vopred. Dokumenty zrejme unikli zo štátnej platobnej agentúry
23 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Minimálne jeden z obvinených v úplatkárskej kauze Dobytkár mal mať informácie o aktivitách polície a aktuálnom vyšetrovaní.


Začiatkom marca začala NAKA vykonávať zaisťovacie úkony v súvislosti s podozrením z korupcie a legalizovania príjmov z trestnej činnosti z prostredia Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Policajti v tom čase zaistili deväť osôb a veľkú finančnú hotovosť.


"Vo veci bolo zadržaných deväť osôb, bola zaistená finančná hotovosť najmenej vo výške 100-tisíc eur a boli zaistené veci rôznej povahy v hodnote najmenej 800-tisíc eur, najmä umelecké diela súvisiace s vyšetrovanou trestnou činnosťou,“ upresnili policajti.


V prípade tejto kauzy ide o podozrenie, že na Slovensku fungovala organizovaná skupina, ktorá sa priživovala na poľnohospodárskych dotáciách z eurofondov. Obvinení mali vďaka tomu zarobiť na korupcii až 600-tisíc eur, z ktorých veľkú časť zrejme následne investovali do umenia.


Aktérov kauzy predaja emisných kvót oslobodil súd
Bývalí manažéri Trnavskej teplárenskej sú na základe verdiktu odvolacieho súdu definitívne nevinní. Skutky, ktoré im v kauze emisií pripisovala obžaloba, nemožno podľa súdu považovať za trestné činy. Čítať ďalej
18 | 01 | 2020 | Slávka Cigáňová

Podľa zistení portálu Aktuality.sk však aktuálne v kauze Dobytkár nastal zvrat. Existuje totiž podozrenie, že jeden z obvinených mohol poznať kroky polície vopred. U obvineného, ktorý mal v organizovanej skupine pôsobiť ako vybavovač dotácií, našla polícia pri domovej prehliadke kópiu dokumentu, ktorý obsahuje zoznam všetkých 14. vyšetrovaných projektov.


Podľa dozorového prokurátora sa dokumenty mohli k obvinenému dostať prostredníctvom človeka zo štátnej platobnej agentúry.


Hospodárska kríza pod pláštikom koronavírusu (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD