WHO pridalo na globálny zoznam 9 nových vakcín z Ruska
25 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Ruskí vedci vyvinuli deväť možných vakcín na Covid-19, ktoré sa majú použiť v globálnej štúdii, ktorá je tiež podporovaná Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Všetkých deväť je v súčasnosti vo fáze predklinického hodnotenia, informuje portál RT.


Vektor, laboratórium infekčných chorôb v Novosibirsku, vyrobilo šesť z deviatich ruských vakcín, ktoré sa majú otestovať v globálnej štúdii. Sú odvodené z platforiem na liečbu eboly, chrípky a iných vírusových infekcií.

Ďalšie tri možné vakcíny pochádzajú z Petrohradu a boli vyvinuté dvoma výskumnými ústavmi a významnou ruskou biofarmaceutickou spoločnosťou, ktorá pracovala na príprave dvoch vakcín samostatne, pričom dve laboratóriá pracovali v spolupráci na vytvorení tretieho produktu - živej vírusovej vektorovej vakcíny založenej na chrípke.

USA poskytli Grónsku balík finančnej pomoci a postavia v ňom prvý konzulát za 50 rokov
USA poskytli Grónsku balík pomoci vo výške 12,1 milióna dolárov a taktiež v ňom postavia po prvýkrát konzulát po viac ako 50 rokoch. Ide o krok proti ruskej a čínskej nadvláde v arktickom regióne, ktorý zároveň rozhneval aj Dánsko, informuje portál... Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Ruskí vedci patria medzi 77 výskumných pracovníkov z celého sveta, ktorých vakcíny ešte musia prejsť klinickými štúdiami. Šesť ďalších pokročilo v testovaní na ľuďoch a klinické hodnotenie je buď v prvej alebo druhej fáze. Podľa zdravotníckeho orgánu OSN môže hodnotenie primárnej účinnosti navrhovanej vakcíny trvať až šesť mesiacov.

Vektor skôr uviedol, že zhromažďuje dobrovoľníkov, aby sa zúčastňovali na klinických skúškach svojich vakcín. Testovanie ľudí sa môže začať niekedy koncom júna, uviedol vedúci laboratória ruským médiám.

Rusko má v pláne postaviť nový jadrový ľadoborec (VIDEO)
Nový najsilnejší jadrový ľadoborec na svete bude opäť postavený v Rusku. Nové plavidlo, ktoré sa má pridať do arzenálu koncom roka 2033, bude vybavené novou 120-megawattovou pohonnou jednotkou, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Marek Molnár