Rusko má v pláne postaviť nový jadrový ľadoborec (VIDEO)
24 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Nový najsilnejší jadrový ľadoborec na svete bude opäť postavený v Rusku. Nové plavidlo, ktoré sa má pridať do arzenálu koncom roka 2033, bude vybavené novou 120-megawattovou pohonnou jednotkou, informuje portál RT.


Nový ľadoborec Project 10510, ktorý je nazývaný aj „Leader“ (vodca), dostal zelenú vo štvrtok, keď ruská lodenica Zvezda na Ďalekom východe a spoločnosť Rosatomflot podpísali zmluvu na jej výstavbu. Z dôvodu obmedzení Covid-19 bola zmluva podpísaná pomocou videokonferencie.

„Leader“, koncipovaný už v roku 2016, bude najsilnejším plavidlom zo všetkých existujúcich jadrových ľadoborcov, vrátane ľadoborcov projektu 22220, ktoré sú v súčasnosti vo výstavbe. Prvé plavidlo tohto projektu, Arktika, v súčasnosti prechádza testami a očakáva sa, že sa pripojí k flotile koncom tohto roka, zatiaľ čo ďalšie dve lode tohto typu sa uvedú na trh v nasledujúcich dvoch rokoch.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=74&v=5NDoF1LJg80&feature=emb_title

Kým je Arktika schopná prelomiť ľad s hrúbkou troch metrov, nový ľadoborec "Leader" bude môcť preraziť ľad s hrúbkou 4,3 metra a zostať na mori osem mesiacov bez vstupu do prístavu. Nové ľadoborce budú dvakrát výkonnejšie, pričom sa môžu pochváliť motorom s výkonom 120 MW v porovnaní s výkonom 60 MW v plavidle Arktika.

Rozmery najnovšieho ľadoborca sú tiež pôsobivé, Loď bude dlhá viac ako 200 metrov - o niečo menej ako dve futbalové ihriská a asi 40 metrov vysoká, čo sa rovná 13 poschodovej obytnej budove.

Odhadované náklady na prvé plavidlo "Leader" predstavujú očarujúcu sumu približne 127 miliárd rubľov (približne 1,58 miliárd eur). Cieľom Ruska je postaviť najmenej tri plavidlá tohto typu, ktoré sa majú pripojiť k flotile ľadoborcov do roku 2033.

Moskva varuje, že stále existuje hrozba jadrovej vojny
Covid-19 nespojil svet, práve naopak, vážne zvýšil riziko globálnych konfliktov, keďže hlavní hráči sa snažia využiť krízu vo svoj prospech, uviedol zástupca ruského ministra zahraničia Sergei Ryabkov, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Marek Molnár