USA poskytli Grónsku balík finančnej pomoci a postavia v ňom prvý konzulát za 50 rokov
24 | 04 | 2020 I Marek Molnár

USA poskytli Grónsku balík pomoci vo výške 12,1 milióna dolárov a taktiež v ňom postavia po prvýkrát konzulát po viac ako 50 rokoch. Ide o krok proti ruskej a čínskej nadvláde v arktickom regióne, ktorý zároveň rozhneval aj Dánsko, informuje portál RT.


Trumpova administratíva minulý rok chcela Grónsko odkúpiť, ale na to Dánsko odpovedalo smiechom. Teraz však Washington neplánuje Grónsko kúpiť, "len" im poskytnúť peniaze, informoval vo štvrtok predstaviteľ štátneho ministerstva. Úradník zdôraznil, že peniaze boli určené na „udržateľný“ hospodársky rozvoj.

„Neexistuje žiadny plán ani proces interagencie, ktorý by zahŕňal kúpu Grónska,“ upokojili úradník novinárov.

Balík peňazí, ktorý pochádza z Agentúry pre medzinárodný rozvoj USA (USAID), bude sprevádzať aj vybudovanie amerického konzulátu v hlavnom meste Nuuk, ktoré anonymný predstaviteľ nazval „znovuzrodením našej angažovanosti v Grónsku, pretože od roku 1953 nemajú USA na ostrove diplomatickú prítomnosť".

Moskva varuje, že stále existuje hrozba jadrovej vojny
Covid-19 nespojil svet, práve naopak, vážne zvýšil riziko globálnych konfliktov, keďže hlavní hráči sa snažia využiť krízu vo svoj prospech, uviedol zástupca ruského ministra zahraničia Sergei Ryabkov, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Kým prebiehajú plány na jeho vybudovanie, bude dočasný konzulát sídliť v dánskej vojenskej základni. Očakáva sa, že sa jeden americký diplomat, ktorý sa v súčasnosti nachádza v Kodani, presťahuje do Nuuk na konci mája alebo začiatkom júna, aby prevzal vedúcu úlohu.

Úradník trval na tom, že tento krok nebol ničím iným ako „dobrým staromódnym diplomatickým remeslom“, ale uznal, že to bola odpoveď na to, čo sa nazýva „prianie Ruska a Číny bojovať v arktickom regióne proti Spojeným štátom a Západu“.

Obete Covid-19 pochovávajú do masových hrobov (VIDEO)
V brazílskom meste Manaus sa obete Covid-19 začali pochovávať do masových hrobov po tom, ako sa ich počet dramaticky zvýšil, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Avšak úradník neodpovedal na to, prečo USA jednoducho neposkytli finančné prostriedky dánskej vláde. "Jasne prekročili hranicu," prehlásil Karsten Honge, člen dánskeho Výboru pre zahraničné veci pre agentúru Reuters. "Je úplne neslýchané, že sa blízky spojenec pokúša takto rozdeliť Grónsko a Dánsko," dodal Honge.

Vláda Grónska uviedla, že vďaka baličku financuje civilné projekty - vrátane cestovného ruchu a vzdelávania.

„Fed nemôže tlačiť zlato:“ Bank of America očakáva prudký nárast cien zlata
V čase slabého hospodárskeho rastu a zvýšenej volatility trhu analytici tvrdia, že cena zlata je na vzostupe. Podľa Bank of America má drahý kov zdražieť o 78 percent, pričom dosiahne cenu 3000 dolárov za uncu za 18 mesiacov, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Marek Molnár