Rusko ponúklo Európe náhradu za NATO
24 | 04 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Rusko ponúklo Európe svoju obranu namiesto USA a spoločnej ochrany v rámci NATO. Uviedol Die Welt.


Rusko vidiac rozpor medzi EÚ a USA začalo opatrne naznačovať Bruselu možnosť užšej spolupráce. Návrh Kremľa sa ale zdá byť bežný len na prvý pohľad. Pri podrobnejšej analýze nedávneho vyhlásenia stáleho predstaviteľa Ruskej federácie v EÚ Vladimíra Čižova vidno, že Moskva ozaj ponúka Bruselu alternatívu k NATO. Ide o druh alternatívy k Severoatlantickej aliancii. A mohla by zjednotiť celý európsky kontinent.


Ruský diplomat zatiaľ jemne naznačil, že ak Európa bude slepo nasledovať USA, jej budúcnosť bude veľmi neistá. Ak sa však naopak Brusel priblíži k Moskve, jej vyhliadky budú oveľa lepšie. „Ak si chce EÚ zachovať svoj ekonomický vplyv v multipolárnom svete a na vzostupe rozvojových krajín, potom potrebuje úzku hospodársku spoluprácu s Ruskom,“ uviedol Die Welt.


Pred 105 rokmi Nemci prvý krát nasadili zákernú tajnú zbraň a uspeli. Bojový plyn
Technologický pokrok v 19. storočí naznačoval, že skôr či neskôr ľudstvo pristúpi k použitiu chemických zbraní v rôznych vojnových konfliktoch v budúcnosti. Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová

Tisíce vojakov NATO sa ani nepokúsili pomôcť Európe v boji proti pandémii. Z technických a organizačných dôvodov nebol vojenský blok pripravený riešiť takýto problém. Ako uviedol portál biosferaklub.info, možno vedenie Severoatlantickej aliancie nemalo ani túžbu tak urobiť. Ruská federácia však usporiadala malú „pilotnú verziu“ o tom, ako môže pomáhať svojim partnerom na príklade s Talianskom.


Ruský diplomat teraz pripomína Bruselu, že na projekt o vytvorení spoločného hospodárskeho priestoru od Lisabonu po Vladivostok sa nezabudlo. Stále sa môže realizovať. A ak sa Brusel bojí, že Washington po takomto zblížení s Moskvou opustí EÚ, je Moskva pripravená spolupracovať aj vo vojenskej oblasti. Rusko nielen ponúklo EÚ obranu namiesto NATO, ale tiež ocenilo Európu za jej želanie vytvoriť si vlastnú armádu, nezávislú od Američanov.


„Čižov uviedol, že Moskva vo všeobecnosti nepovažuje posilnenie obrannej spolupráce krajín EÚ za problém a je otvorená spolupracovať,“ uzatvoril Die Welt.


Globálna pandemická pomoc bola na dosah - kým ju Amerika nezastavila
Medzinárodný menový fond bol pripravený reagovať na bezprecedentnú medzinárodnú krízu. Prečo administrácia Donalda Trumpa odmietla spolupracovať? Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Mário Martinka