EÚ nechala Taliansko napospas pandémii „samé a bez pomoci“. Krajina sa musela obrátiť na pomoc od Ruska a Číny
26 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Reakcia EÚ na masívne vypuknutie koronavírusu v Taliansku bola do značnej miery „neprimeraná“ a preto začalo Taliansko hľadať pomoc u iných krajín vrátane Ruska a Číny,informuje portál RT, ktorý cituje slová bývalého talianskeho ministra zahraničných vecí Franca Frattiniho.


Nové epicentrum obávanej pandémie koronavírusu, Taliansko, sa už celé týždne snaží zastaviť šírenie vírusu Covid-19. Táto choroba už v krajine zabila viac ako šesť tisíc ľudí, pričom nakazených je viac ako 60 tisíc Talianov.

„Európska únia, okrem toho, že jednoznačne podceňovala dopad vírusu, obviňovala zo súčasnej zdravotnej krízy v Taliansku nedostatky v systéme zdravotnej starostlivosti v krajine,“ vyhlásil Frattini. Podľa jeho slov EÚ, ktorá káže celoeurópsku solidaritu, preukázala svoju „pravú tvár“ v čase krízy, keď bola táto solidarita potrebná najviac.

Rakúsko zakrýva symboly EÚ, Taliansko ich nahrádza ruskou vlajkou. Západ končí a Čechov čaká veľká úloha
Udalosti okolo koronavírusu potvrdili, že Západ už stratil postavenie svetového hegemóna. Aj Európska únia je mŕtva. Rovnako skončila doba globálneho nomádstva. Ľudstvo však rozhodne lepšie nebude. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič


Situácia v ostatných hlavných štátoch EÚ, ako je Nemecko či Francúzsko, sa rýchlo zhoršila vďaka tisíckam infikovaných obyvateľov na svojej vlastnej pôde. „Každý sa sústredí na seba a problémy vo svojej krajine skôr, ako premýšľa o pomoci druhým,“ uviedla Andrea Giannottiová, výkonná riaditeľka Talianskeho Inštitútu eurázijských štúdií.

Nedostatočnú solidaritu Európskej únie potvrdil aj srbský prezident Aleksandar Vučić, ktorý vyhlásil európsku solidaritu za mýtus a zároveň ocenil Peking za jeho pomoc. Svoju vďaku prejavil po tom, ako Srbsko prijalo päť miliónov ochranných rúšok z Číny, ktoré najskôr vyžadovali od EÚ, avšak bez úspechu.

EÚ sa teraz snaží „urobiť viac“ a nejakým spôsobom „vynahradiť“ svoju počiatočnú nedostatočnú reakciu, uviedol bývalý taliansky poslanec Dario Rivolta.

Boj proti dezinformáciám zasiahol celý svet
Lži, hoaxy a nepravdivé informácie sa šíria online svetom v obrovskom rozsahu. Prostredníctvom počítačových programov a trolov ovplyvňujú lokálne i národné diskusie. Komentár priniesli Fifth Domain. Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | Natália Sollárová


EÚ skutočne zvýšila svoje úsilie a okrem iného pozastavilo prísny Pakt stability a rastu, ktorý reguluje rozpočtovú politiku v európskych krajinách. Frattini označil toto rozhodnutie, ktoré umožňuje Rímu konať slobodne, pokiaľ ide o rozpočtové výdavky, za „veľmi dôležité“.

„Stále to nestačí,“ podotkol Rivolta a dodal, že „momentálne tento krok nezaručuje žiadne zásadné zmeny“. „Aj keď je finančná pomoc potrebná, taktiež je potrebné zvážiť aj ďalšie veci, napríklad lekársku pomoc. Pokiaľ ide o lekárske aspekty, EÚ urobila doteraz iba jednu vec pre túto krajinu - prekážku medzi Talianskom a ostatnými krajinami.“

Podľa Giannottiho bolo v jednej chvíli Taliansko nútené poslať žiadosti o pomoc do celého sveta.

„Niektoré talianske veľvyslanectvá boli poverené rokovaním s okolitými samosprávami s cieľom nájsť akékoľvek príležitosti na získanie pomoci zo zahraničia vrátane pomoci v podobe dodávok so zariadením, ktoré Taliansko nemá.“ Rusko a Čína boli medzi tými krajinami, ktoré na žiadosť o pomoc odpovedali ihneď.

Ako vás môžu okuliare zachrániť pred koronavírusom?
Ako sa ukázalo, nosenie okuliarov, či už slnečných alebo dioptrických, vám môže pomôcť zabrániť tomu, aby ste sa nakazili stále viac šíriacim sa vírusom Covid-19. Ako je to možné? Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Moskva pripravila celkovo deväť nákladných lietadiel s núdzovou pomocou, dodala životne dôležité lekárske vybavenie či materiál a poslala do Talianska skúsených špecialistov na infekčné choroby, ako aj vojenských lekárov, ktorí budú nasadení do najviac postihnutých regiónov v krajine.

Frattini vďačne vyhlásil, že pomoc je nanajvýš dôležitá: „To, čo pre nás urobilo Rusko, dokonca aj Čína, nie je porovnateľné s tým, čo pre nás urobili iné krajiny alebo s tým minimom, čo pre nás urobila EÚ.“

„Táto pomoc slúži ako gesto solidarity v čase európskych sankcií voči Moskve,“ uviedol Giannotti. Poskytnutie pomoci aj napriek skutočnosti, že sa situácia v Rusku ešte môže zhoršiť“ je jasným signálom a dôkazom toho, že Moskva je pripravená urovnávať problémy s Európou v časoch najväčšej potreby spolupráce.

Španielska armáda nachádza v domovoch dôchodcov zanedbané, opustené a často aj mŕtve telá pacientov
Španielski vojaci, ktorí pomáhajú v boji proti pandémii koronavírusu, uviedli, že starší pacienti v domovoch dôchodcov sú opustení bez hygienickej starostlivosti a v niektorých prípadoch aj mŕtvi vo svojich posteliach, informuje BBC. Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Timotej Dudka