Politici majú za zlé rozhodnutia ručiť svojim majetkom
24 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Programové vyhlásenie novej vlády sľubuje zavedenie hmotnej zodpovednosti za zlé rozhodnutia verejných funkcionárov. Nový zákon sa nebude vzťahovať na škody spôsobené funkcionármi predchádzajúcich vlád. 


Denník N upozorňuje, že zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov sľubovali aj predchádzajúce vlády Roberta Fica či Petra Pellegriniho. Mechanizmus, vďaka ktorému by politici ručili vlastným majetkom za rozhodnutia vo funkcii, však do života zrejme vstúpi až spolu s vládou Igora Matoviča.


Vláda zavedie funkčný mechanizmus hmotnej zodpovednosti a trestania pochybení verejných funkcionárov pri nakladaní s verejnými prostriedkami,“ píše sa v programovom vyhlásení vlády. S návrhom súhlasia predstavitelia všetkých štyroch vládnych strán.


Vláda chce obmedzovať používanie najdrobnejších mincí. Ceny nákupov by sa mali zaokrúhľovať
Vláda Igora Matoviča chce otvoriť diskusiu o obmedzovaní používania jedno- a dvojcentových mincí. Opatrenie by malo pomôcť znížiť náklady bankám a firmám. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok

Hmotná zodpovednosť verejných funkcionárov by do platnosti mala vstúpiť rozšírením súčasného zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci. Denník N dopĺňa, že úprava zákona by mala byť podobná návrhu OĽaNO z marca 2019.


Napriek tomu, že presný návrh zákona doposiaľ nie je na stole, jeho finálna podoba by mala riešiť nedostatky v doterajších zákonoch upravujúcich trestnoprávnu zodpovednosť verejných funkcionárov. Podľa Denníka N by mal po novom zodpovednosť za dôsledky zlých rozhodnutí verejných funkcionárov vymáhať generálny prokurátor, zastupujúci štát, územnú samosprávu, Najvyšší kontrolný úrad či Úrad pre verejné obstarávanie.


Zákon by sa zároveň nemal vzťahovať na predchádzajúce vlády, bude sa týkať až škôd, ktoré budú spôsobené po jeho vstupe do platnosti. Premlčacia lehota škody, pokiaľ sa o nej dovtedy v konaní nerozhodne, bude desať rokov.


Ekonomika by sa mohla otvárať v každom okrese inak
Ak by sa niektorému okresu z hľadiska počtu nových nakazených ľudí nedarilo, tak by prevádzky podľa Matoviča v tomto okrese zostali zatvorené. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | SITA