Koronavírusu venujeme prehnanú pozornosť, tvrdí všeobecná lekárka
24 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Podľa lekárky Zuzany Pitoňákovej hrozí, že pacienti s inými vážnymi diagnózami sa nedostanú k adekvátnej liečbe. Denne u nás zomiera viac ľudí na iné choroby než COVID-19, pripomína.


Portál cas.sk priniesol rozhovor so všeobecnou lekárkou pre dospelých Zuzanou Pitoňákovou z kliniky zdravia Medante. Ako uviedla, denne u nás zomrie v priemere asi 142 ľudí, z toho až 103 je vo veku nad 65 rokov. Na rakovinu pľúc 8 ľudí, čo za mesiac predstavuje 246 pacientov. Na kardiovaskulárne zlyhanie je to asi 63 ľudí, mesačne teda 1 900!


Naproti tomu za viac ako mesiac od vypuknutia pandémie nového koronavírusu u nás evidujeme vyše 1 300 nakazených a 15 obetí (k piatku 24.4. je to už 17, pozn. red.) choroby COVID-19. A teraz si predstavte, že by sa o každom z úmrtí informovalo tak, ako v prípade koronavírusu, upozorňuje lekárka.

Pri týchto číslach čerpala zo Správy o zdravotnom stave obyvateľstva Slovenskej republiky z roku 2014, lebo k novšej sa jej nepodarilo dostať. "Percentá úmrtnosti som prerátala na počet prípadov. Keď porovnáme čísla o úmrtiach na choroby, ktoré sú našou každodennou súčasťou s údajmi o počte úmrtí na COVID-19, zisťujeme, že je to neporovnateľné."

Chronológia doterajších obetí pandémie nového koronavírusu v SR
Na Slovensku pribudli vo štvrtok (23. 4.) dve úmrtia pacientov s pozitívnym testom na nový koronavírus. Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19 tak stúpol na 17. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | TASR


Lekárka Zuzana Pitoňáková je preto presvedčená, že pozornosť okolo pandémie je prehnaná. "Všetko úsilie sa teraz sústreďuje na koronavírus a hrozí, že pacienti s inými vážnymi diagnózami sa nedostanú k adekvátnej liečbe, či na operáciu včas. Mnohí lekári teraz neordinujú tak ako zvyčajne a zdravotná starostlivosť ide dolu vodou. A to mi pripadá ako oveľa väčšie riziko," povedala pre cas.sk

Odborníčka, ktoré sa špecializuje najmä na preventívnu a psychosomatickú medicínu, hovorí, že asi 90 % ochorení máme vo vlastných rukách tým, ako žijeme, ako sa stravujeme a podobne. "Škoda, že pri kardiovaskulárnych či onkologických ochoreniach ten strach u ľudí nefunguje tak účinne, ako v prípade koronavírusu. Predstavte si, aký blahodarný vplyv by na naše zdravie malo, keby ľudia pod vplyvom podobného strachu prestali zo dňa na deň fajčiť, piť alkohol, začali sa stravovať zdravo, denne športovať polhodinu na čerstvom vzduchu..."

Na Slovensku vo štvrtok pribudlo 35 prípadov ochorenia Covid-19 a ďalšie dve úmrtia
Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 35 nových prípadov ochorenia Covid-19, celkovo už máme 1 360 pozitívnych prípadov. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | SITA


Vzbudiť strach malo podľa nej veľký význam v tom, aby ľudia zmenili zo dňa na deň svoje návyky a tým sa na Slovensku oslabil príchod prvej vlny pandémie. "Na koronavírus sme zareagovali naozaj uvedomelo - nosíme rúška, obmedzili sme pohyb, dezinfikujeme si ruky, dodržiavame odstup. Toto sme sa naučili takmer zo dňa na deň a vďaka tomu sa u nás nezopakoval taliansky scenár."

Avšak podľa Pitoňákovej treba ešte myslieť aj na ďalší zásadný fakt, a síce, že strach z korony či zo straty zamestnania, ktorému čelia státisíce Slovákov už celé týždne, zhorší zdravotný stav obyvateľstva. "Dlhodobý stres zvyšuje hladinu kortizolu v krvi, a tak sa znižuje imunita. Preto si myslím, že je načase opustiť tú paniku a začať sa vracať do normálu. Na začiatku bol strach užitočný a vďaka zaň. Ale teraz by sme ho už mali prestať živiť," poznamenala v rozhovore pre portál Nového času.

Obmedzenia seniorov majú znížiť riziko, reagujú zdravotníci na ombudsmanku
Podľa ombudsmanky nové opatrenia pre seniorov prekračujú prípustné hranice a v praxi sú neuplatniteľné a nevynútiteľné. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | SITA