Vláda zváži úpravu menovania prezidenta Policajného zboru, podrobovať ho chce i detektoru lži
23 | 04 | 2020 I TASR

Vláda chce prehodnotiť súčasnú právnu úpravu menovania a odvolávania prezidenta Policajného zboru (PZ) tak, aby sa posilnil vplyv ministra vnútra.


Prezident PZ, ale aj ďalší vrcholoví predstavitelia polície a inšpekcie Ministerstva vnútra (MV) SR majú byť pri prijímaní podrobení tiež skríningovému vyšetreniu, tzv. detektoru lži. Taktiež budú musieť zdokladovať svoj majetok a majetok osôb, ktoré s nimi žijú v jednej domácnosti, pričom sa budú zohľadňovať aj ich pôžičky a ostatné pasíva. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV).

Detektor lži majú vysokí predstavitelia polície a inšpekcie absolvovať pri prijímaní a následne minimálne raz ročne. "S výsledkami skríningu pri výbere prezidenta PZ sa následne oboznámi Výbor Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť," uvádza sa v PVV.

Vláda chce zabezpečiť aj prehodnotenie aktuálneho stavu legislatívy, štruktúry, materiálno–technického vybavenia a personálneho zabezpečenia polície. Vytvoriť má tiež podmienky na vypracovanie Stratégie rozvoja PZ s výhľadom do roku 2024. Zásady budovania efektívneho PZ majú byť koncipované prioritne na vybudovaní dôvery v tento zbor.

Za blokovanie rečníckeho pultu prídu piati bývalí poslanci o polovicu platu
O znížení platu poslancom rozhodol predseda parlamentu Boris Kollár. Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | SITA


Vládny kabinet plánuje zákonom zabezpečiť tiež uplatňovanie motivačných nástrojov v systéme odmeňovania policajtov, ktoré bude v súlade so zásadami kariérneho postupu a bude odrážať výkonnosť a kvalitu ich práce ako služby občanom. "Zachovaná bude stabilizácia sociálneho systému policajtov, ako aj zvyšovanie atraktivity a spoločenskej prestíže policajného povolania," deklaruje vláda v dokumente.

Zámerom vlády je tiež prehodnotiť postavenie a činnosť Úradu inšpekčnej služby a na základe výsledkov analýzy legislatívnymi opatreniami zabezpečiť jeho väčšiu nezávislosť a efektivitu. Ak však analýza ukáže, že lepšie by zločinnosti príslušníkov bezpečnostných a ozbrojených zborov dokázala čeliť tzv. Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov, navrhne jej vznik.

Zdravotníctvu hrozí akútny kolaps, lekári aj poisťovne žiadajú urgentné dofinancovanie
Ak systém nebude urgentne dofinancovaný, prostriedky na poskytovanie zdravotnej starostlivosti budú môcť nemocniciam zabezpečiť len do konca mája. Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | TASR


Prehodnotiť sa má aj postavenie, kompetencie, sociálne zabezpečenie a finančné ohodnotenie obecných a mestských polícií. Prijaté majú byť tiež opatrenia na účinné finančné vyšetrovanie či dôslednú a efektívnu aplikáciu trestnej zodpovednosti právnických osôb.

Zefektívniť sa má aj vyšetrovanie nových foriem zločinu, ako sú environmentálna a kybernetická kriminalita. Za jednu zo svojich priorít považuje vláda tiež predchádzanie legalizácii príjmov z trestnej činnosti, predchádzanie financovaniu terorizmu a odhaľovanie týchto javov. Zamerať sa chce aj na boj proti korupcii. Sfunkčniť má aj Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

MIMORIADNA SPRÁVA: Klasické ústne maturity tento rok nebudú
Stredoškolákom sa namiesto maturít budú priemerovať známky zo všetkých ročníkov, oznámil minister školstva Branislav Gröhling. Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová, SITA