Spejbl a Hurvínek vychádza už 90 rokov na hudobných nosičoch. Majú ich viac než Karel Gott!
21 | 04 | 2020 I Dominik Simon

Šelakové a vinylové platne, audiokazety, videokazety, CD a DVD. Zo všetkých týchto nosičov, v priebehu mnohých desaťročí s úspechom rozprávajú svoje veselé príbehy Spejbl a Hurvínek. Píše topvip.


Na hudobných nosičoch hovoria aj spievajú títo dvaja popletkovia už vyše deväťdesiat rokov a na svojom konte majú viac dosiek ako sám majster Karel Gott.

Prvá nahrávka Spejbla a Hurvínka vznikla v júni 1929. Vyšla na značke His Master's Voice. Ide o paródiu pesničiek Sonny Boy a Maminko, mámo.

Prvá nahrávka Jozefa Skupu so Spejblom a Hurvínkom pre značku Ultraphon, čo je historický predchodca Supraphonu, je z 31. júla 1930 a ide o Rozprávku o zdochnutej vode. Ďalšie vznikli v novembri 1930 pod názvom Hurvínkův dejepis.

Karel Gott: Priznanie tajnej lásky ešťe pred smrťou
Zosnulý spevák Karel Gott mal bohatý život plný tajomstiev. O niektoré z nich sa pred smrťou podelil so svojimi fanúšikmi. Informuje portál stars24. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Dominik Simon


Revue z donútenia z novembra roku 1930. Tak sa volá prvá nahrávka, v ktorej sa prihovára aj postava Mánička. Ide o hlas Anny Kreuzmannovej, prvej interprétky Máničky.

Spejbl a Hurvínek sa hlasom Miloša Kirschnera prvýkrát prihovárajú v nahrávke podľa textu Josefa Barchánka: Spejbl básnikom a Čím bude Hurvínek. Ide o nahrávky zo štúdia Mozarteum zo 14. februára 1957.

Prvá nahrávka Máničku na značke Supraphon je z 3. júla 1957. Ide o Rozprávky tetinky Švitorkovej a Máničku nahovorila Božena Velebová. V tejto nahrávke tiež prvýkrát pre Supraphon zašteká Žeryk. Medzi autormi, ktorí písali scenáre pre nahrávky Divadla Spejbla a Hurvínka, boli predovšetkým Josef Skupa, Miloš Kirschner, Helena Štáchová, Martin Klásek, ale aj Denisa Kirschnerová, Josef Barchánek, Pavel Cmíral, Josef Svoboda, Augustin Kneifel, Pavol Grym, Jan Fuchs alebo napríklad František Nepil.

Martin Klásek prvýkrát nahovoril Spejbla a Hurvínka v nahrávke z roku 1997 pre titul Hurvínek medzi Přemyslovci. V uplynulých rokoch sa celkovo predalo na značkách Ultraphon, Esta a Supraphon úctyhodných 5 428 000 zvukových nosičov. Dnes existujú tieto nahrávky aj v digitálnej podobe na Supraphonline.cz.

Zdeněk Troška o nostalgickom natáčaní s Gottom: Drsný, ale dojímavý verdikt!
Nestretávali sa na iba spoločenských akciách, ale dokonca spolu aj pracovali. Karel Gott († 80) si totiž zahral hneď dve role vo filme Zdeňka Trošku (66). Režisér obľúbených komédií sa vyjadril o jeho talente a profesionalite, informuje... Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


So Spejblom a Hurvínkom spojili v nahrávkach Supraphonu svoj hlas také osobnosti, ako sú napríklad operný speváci Eduard Haken a Ivo Žídek, speváci Waldemar Matuška, Karel Černoch, Karel Gott, Jitka Zelenková, Václav Neckář alebo Hanka Křížková.

Taktiež herci ako napríklad Svatopluk Beneš, Josef Bek, František Filipovský, Rudolf Hrušínský, Dana Medřická, Miloš Kopecký, Vlastimil Brodský, Stella Zázvorková, Lubomír Lipský, Josef Větrovec, Jiřina Jirásková, Jiří Krampol, Jiří Lábus, Jana Preissová, Simona Stašová, Filip Blažek, Vojta Kotek a mnoho ďalších.

Nahrávky Divadla Spejbla a Hurvínka získali celkom 40 Zlatých dosiek a 26 Platinových dosiek Supraphonu. V celej histórii Divadla Spejbla a Hurvínka je najpredávanejšou nahrávka v nemčine Hurvínek und Herr Spejbl zum Geburtstag, ktorej sa predalo 101 403 kusov zvukových nosičov. Z bohatého katalógu českých titulov Spejbla a Hurvínka bol najpredávanejší Vianočný kapor u Spejblů, ktorého sa predalo celkovo 92 939 kusov zvukových nosičov.

Za 90 rokov spolupráce Divadla Spejbla a Hurvínka so značkou Supraphon bolo celkovo predaných 5 427 000 zvukových nosičov vydaných na značkách Ultraphon, Esta a Supraphon.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/04/20/zomrel-reziser-toma-a-jerryho-gene-deitch-%e2%80%a0-95-ktory-zil-60-rokov-v-prahe/