Mexický prezident vyzval drogové kartely, aby počas pandémie prestali rozdávať balíčky pomoci
21 | 04 | 2020 I SITA

Mexické drogové kartely počas pandémie nového koronavírusu rozdávajú obyvateľom balíčky pomoci, no vláda to nemôže zastaviť. V pondelok to povedal mexický prezident Andrés Manuel López Obrador a vyzval kartely, aby s tým prestali.


"Nechcem ich počuť hovoriť ‘rozdávame balíčky pomoci’. Nie, bolo by lepšie prestať a myslieť na ich rodiny, tých, čo sú do týchto aktivít zapojení a čo ma teraz počúvajú alebo sa na mňa pozerajú," vyhlásila mexická hlava štátu.

Už v minulosti sa drogové kartely snažili získať sympatie miestnych obyvateľov darmi. Teraz sa na sociálnych sieťach objavili videá, ako jedna z dcér väzneného narkobaróna Joaquína "El Chapa" Guzmána rozdáva balíčky s ryžou, cestovaniami, olejom na varenie a toaletným papierom, ktoré mali na sebe jeho snímku. V severnom Mexiku zase údajne rozdávali balíčky pomoci Zálivový kartel a Severovýchodný kartel.

López Obrador tiež počas svojho vyhlásenia poukázal aj na zločinecké skupiny zameriavajúce sa na krádež palív z potrubí. Takéto gangy často nechávajú malé množstvá benzínu alebo nafty miestnym farmárom, aby si získali ich podporu.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/04/21/byvala-playmate-ashley-mattingly-%e2%80%a033-najdena-mrtva-vo-svojom-byte/

Mexiko eviduje 8 772 prípadov nákazy novým koronavírusom a 712 súvisiacich úmrtí.

Tamojšie úrady v pondelok oznámili, že nasadili 4 700 príslušníkov Národnej gardy, aby posilnili bezpečnosť pred vládnymi nemocnicami. Nemocnice a ich zamestnanci sa totiž stávajú terčmi násilností a príležitostných útokov, či už od obyvateľov, ktorí sa boja nákazy alebo o svojich príbuzných, alebo pacientov nespokojných s poskytovanou starostlivosťou.

Niektorí zdravotnícki pracovníci sa sťažujú na to, že im nadávajú, polievajú ich rôznymi tekutinami alebo im neposkytujú služby. Niektorí obyvatelia, ktorí nechcú mať vo svojich štvrtiach pacientov s koronavírusom, sa zase vyhrážali podpálením nemocníc.

Grécka polícia zabavila 11 ton antiseptického gélu na ruky zo skladu šéfa mafie
Polícia zadržala 11 ton antiseptického gélu zo skladu vodcu rímskej mafie pôsobiacej v Grécku, ktorý sa snažil ilegálne profitovať z prebiehajúceho prepuknutia pandémie, informuje spravodajský portál Breitbart. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Timotej Dudka