Slovenskí europoslanci kritizujú povinné testovanie pendlerov a "za vlastné"
20 | 04 | 2020 I TASR

Slovenskí poslanci Európskeho parlamentu (EP) vnímajú kriticky povinnosť pre pracovníkov z prihraničných území, tzv. pendlerov preukázať sa negatívnym testom na COVID-19 bez úhrady výdavkov zo strany štátu. Opatrenie, ktoré prijal ústredný krízový štáb, má platiť od 1. mája.


Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) priznala, že kriticky vníma opatrenia vlády SR vo vzťahu k slovenským cezhraničným pracovníkom. "Vláda prijala opatrenia v rozpore s odporúčaniami Európskej komisie. Tá apelovala na členské štáty, aby v čo najväčšej možnej miere umožnili pohyb cezhraničným pracovníkom, aby si tí mohli plniť pracovné povinnosti, ku ktorým ich zaväzujú pracovnoprávne zmluvné vzťahy," vysvetlila.

Poslanec Robert Hajšel (Smer-SD) rovnako upozornil, že vyžadovať od pendlerov maximálne 30 dní staré potvrdenie o negatívnom teste na COVID-19 nie je najšťastnejším riešením. "Určite bude pre nich finančnou príťažou a nebude ani v úplnom súlade s odporúčaniami Európskej komisie," uviedol.

Na ochorenie COVID-19 zomrel ďalší pacient
Ochoreniu COVID-19 podľahol ďalší pacient. Ide o klienta Domova sociálnych služieb Spišské Bystré. Celkovo tak Slovensko eviduje 13 úmrtí zapríčinených novým koronavírusom. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | TASR


Dodal, že má pre toto opatrenie pochopenie, ak je založené na opodstatnenosti obáv z možnosti výraznejšieho šírenia ochorenia pendlermi, než je to v prípade ostatného obyvateľstva.

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) upozornila, že ak sa majú pendleri nechať testovať na COVID-19, nesmú byť štátom považovaní za občanov druhej kategórie a hradiť náklady na tento úkon zo svojho.

Pripomenula, že kým Rakúsko, Česko či Maďarsko nevyžadujú potvrdenie o negatívnom teste na COVID-19 od Slovákov, ktorí žijú alebo pracujú na ich území a denne prechádzajú cez hranice, vláda SR to chce zaviesť.

Nemocnice môžu spustiť plánované zákroky, ale za presne stanovených podmienok
Nemocnice môžu spustiť plánované zákroky, ale za presne stanovených podmienok. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | SITA