Pandémia môže mať vážny vplyv na duševné zdravie ľudí, varujú odborníci
19 | 04 | 2020 I SITA

Na monitorovanie ľudí v reálnom čase by sa dali použiť smartfóny, pričom sledovať by sa mali prioritne miery úzkosti, depresie, sebapoškodzovania, samovrážd a iných problémov s duševným zdravím.


Pandémia nového koronavírusu by mohla mať vážny vplyv na duševné zdravie ľudí a to nielen teraz, ale aj v budúcnosti, varujú britskí psychológovia a psychiatri. Vo svojej novej štúdii v odbornom časopise The Lancet Psychiatry preto vyzývajú na bezodkladné skúmanie tohto problému.

Dvadsaťštyri popredných britských odborníkov požaduje rozsiahle monitorovanie duševného zdravia britskej populácie, ktoré by dalo priestor k rýchlemu vývoju efektívnych nástrojov a podpory ľuďom doma. Experti zároveň upozorňujú, že treba vymyslieť podporu pre špecifické skupiny ľudí, ako sú napríklad deti či zdravotnícki pracovníci v prvej línii. Na monitorovanie ľudí v reálnom čase by sa podľa nich dali použiť smartfóny, pričom sledovať by sa mali prioritne miery úzkosti, depresie, sebapoškodzovania, samovrážd a iných problémov s duševným zdravím.

Matovič sa opúšťa ako tínedžerka na Instagrame
Premiérovu neschopnosť odovzdať na tlačovej besede nejaké jasné posolstvo alebo nejakú zásadnú informáciu si už všimli aj v zahraničí. Čítať ďalej
18 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová


Štúdiu odborníci zostavili na základe dvoch internetových prieskumov od Academy of Medical Sciences a charitatívnej výskumnej organizácie MQ, ktoré sa uskutočnili v druhej polovici marca. Jeden, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 2 100 ľudí vrátane osôb s duševnými problémami, zdôrazňuje ich obavy z prístupu k podpore a službám počas pandémie, ako aj obavy zo zhoršenia ich zdravotných problémov.

Druhý, na ktorom sa zúčastnilo 1 099 členov verejnosti, zase poukázal na obavy ľudí z vplyvu sociálnej izolácie a finančných problémov vytvorených v reakcii na krízu. Opýtaní zároveň uviedli, čo im pomáha udržať sa v pohode, a medzi takéto veci zahrnuli napríklad cvičenie, rôzne hobby, meditáciu či regulovanie množstva informácií zo spravodajstva či sociálnych sietí.

Vedci v štúdii varujú, že v čase pandémie očakávajú nárast úzkosti a stresu, no existuje aj riziko zvýšenia počtu ľudí s depresiou a osôb, ktoré sa budú sebapoškodzovať či si rovno siahnu na život. Na duševné zdravie podľa nich bude mať nevyhnutne vážny vplyv aj politika zameraná na riešenie pandémie, a to tým, že sa zvýši nezamestnanosť, finančná nestabilita a chudoba.

Plačková je rok pred tridsiatkou milionárkou: Jej výdavky za luxus berú dych!
Budúci rok veľkolepo oslávi 30. narodeniny, ale už teraz sa môže pýšiť titulom milionárka. Účastníčka reality show Hotel Paradise Zuzana "Queen" Plačková (29) dokázala vďaka sociálnym sieťam rozprávkovo zbohatnúť. Píše portál... Čítať ďalej
18 | 04 | 2020 | Dominik Simon


Odborníci určili osem skupín ľudí, ktorí môžu pandémiu prežívať rozdielne - napríklad starší či chorí ľudia môžu čeliť izolácii, samote a úmrtiu blízkych osôb, zdravotníci v prvej línii zase obavám z nákazy a stresu z práce a ľudia s existujúcimi psychickými problémami zase zhoršeniu ich stavu.

Autori štúdie okrem iného upozorňujú, že takmer nič nie je známe o vplyve koronavírusu SARS-CoV-2 na ľudský nervový systém. Keďže je však dokázané, že sa iné koronavírusy dostali do centrálneho nervového systému, odporúčajú viac výskumu ochorenia COVID-19, ktoré zmienený vírus spôsobuje, v danej oblasti.

Medzi príznaky ochorenia súvisiace s činnosťou mozgu patria napríklad bolesti hlavy, závraty či strata čuchu a chuti. Podľa výskumníkov by mala vzniknúť databáza určená na monitorovanie akýchkoľvek vplyvov COVID-19 na mozog a psychiku človeka.

Spor o drahú jachtu. Podnikateľ Gučík zadržiaval konkurznú správkyňu na dvore svojej vily
Bývalý herec, podnikateľ a ex-riaditeľ televízie TA3 Michal Gučík odmietol ženu pustiť zo svojho pozemku. Údajne preto, že si nechcel prevziať listiny, ktoré mu doručila. Správu zverejnil Denník N. Čítať ďalej
18 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová