Čo by sa Trump mohol naučiť od Merkelovej
19 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

Úspech prináša menej rečí a viac vodcovstva. Americký prezident Donald Trump by sa od nemeckej kancelárky Angely Merkelovej mohol priučiť, ako riešiť koronavírus. Komentár priniesli CNN.


Trump šokoval nielen Američanov, ale aj zvyšok sveta, keď vo svojom vyhlásení tento týždeň trval na tom, že jeho „moc je absolútna“ – prinajmenšom vzhľadom na znovuotvorenie koronavírusom rozvrátenej ekonomiky.

So zjavným ignorovaním Ústavy Spojených štátov amerických (USA), ktorá prepožičiava rozsiahle právomoci štátnym orgánom, Trump volal po „vzbure“, keď demokratickí guvernéri namietali voči jeho vyhláseniu. Guvernér New Yorku Andrew Cuomo, ktorého štát je koronavírusom najťažšie postihnutý, povedal, že prezidentovi ide v tejto záležitosti jednoznačne o boj. Trump neskôr aspoň čiastočne ustúpil.

Ale kým je americký prezident rozčúlený z ústavného poriadku, v inej podobne decentralizovanej krajine vzdialenej viac ako 4-tisíc kilometrov, je zjavne celkom iný štýl vedenia. „Federalizmus tu nie je na to, aby sa ľudia mohli zbaviť zodpovednosti,“ povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová na začiatku pandémie. „Je tu na to, aby každý prevzal zodpovednosť za svoju oblasť.“

Ako sa privatizuje štát. Vlastníci peňazí budú vlastniť už aj celé USA
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič


Aby si boli istí, Nemci kládli otázky, či je ich systém, ktorý prenáša značnú zodpovednosť na štátnu a miestnu úroveň, najvhodnejší na riešenie rýchlo sa šíriacej medzinárodnej pandemickej krízy. Mnohí sa pýtali, či Merkelová, ktorá je už 15 rokov v úrade, vyrovnávajúca sa so záhadným zdravotným problémom, ktorý v nej vyvolával zimomriavky na verejnosti, je schopná velenia. Bola „amtsmüde, čiže unavená z úradu?

Ale nemecký systém to prinajmenšom ustál a Merkelová udržala „oťaže“ – typicky decentným spôsobom. Obzvlášť jej rozvážne prejavy voči národu ostro kontrastovali s Trumpovými dennými brífingami, ktoré rozbúrili akciové trhy a znepokojovali medicínskych odborníkov.

„Koľko milovaných stratíme, aká vysoká bude cena?“ pýtala sa Merkelová v jednom zo svojich najemotívnejších prejavov 18. marca. Vo výzve, ktorou apelovala, aby všetci spolupracovali dodala: „Výsledok krízy môžeme ovplyvniť našimi vlastnými rukami. Som presvedčená, že budeme konať zodpovedne, aby sme zachránili životy.“

Ruská sila a slabosti v boji s pandémiou
V Rusku to začína byť vážne, majú však aj výhody. Reakcia Ruska na koronavírus odhaľuje silné, ale aj slabé stránky krajiny. Niektoré ruské špecifiká, najmä geografia, vytvárajú v boji proti pandémii jedinečné výhody, ale aj zraniteľné miesta.... Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Natália Sollárová

Jednotný prístup

Merkelovej slová pomohli zjednotiť Nemecko. Winfried Kretschmann, ministerský predseda silnej spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko, ktorý je súperom Merkelovej konzervatívnej CDU, urobil kritické porovnanie medzi Nemeckom a USA: „V Spojených štátoch môžeme vidieť, že niektorí guvernéri berú veci do vlastných rúk, kým je pri moci niekto, kto spočiatku poprel všetky hrozby. Niečo také je tu (v Nemecku, pozn. red.) úplne nemožné a to je dôvod, prečo sme na túto krízu dobre vybavení.“

Ako ďalej píše CNN, na konečné hodnotenie je ešte skoro, ale prístup Nemecka vzbudzuje závisť po celom svete. Napriek tomu, že v krajine je vysoké množstvo chorých na COVID-19, počet obetí zostáva pozoruhodne nízky a zdravotnícky systém je naďalej silný.

V stredu po stretnutí s predstaviteľmi spolkových krajín Merkelová oznámila, že krajina je pripravená začať opatrne uvoľňovať obmedzenia. Budúci týždeň začne znova fungovať viacero obchodov a školy budú postupne otvárať začiatkom budúceho mesiaca, aj keď ostatné opatrenia ešte zostanú v platnosti.

„Je to diplomatická vedúca osobnosť,“ povedal Jan Techau z Nemeckého Marshallovho fondu, poukazujúc na jej schopnosť vytvárať konsenzus medzi silnými ministerskými predsedami krajiny. „V skutočnosti môže urobiť krok dozadu, byť takmer neviditeľná a stať sa sprostredkovateľom moci v systéme. Toto bol jej prístup za posledných 15 rokov a je obzvlášť užitočný v týchto chvíľach, keď máte krízu, musíte týchto ľudí spojiť a je v stávke tak veľa.“

Pri ekonomických opatreniach je dôležitá rýchlosť, zistil Heger po mesiaci vládnutia
Premiér v piatok po stretnutí s ekonómami blúznil o Slovensku ako o budúcom ekonomickom tigrovi Európy. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Pavol Jesenský

Guvernéri formujú Merkelovej plán

Federalizmus je v Nemecku pevne zakotvený rovnako ako je to v USA. Kancelárka v Berlíne nemôže nútiť predstaviteľov 16 spolkových štátov, aby si presadzovali opatrenia na udržanie sociálneho odstupu, dočasne zatvorili kaviarne a reštaurácie a uzavreli školy a univerzity. Oni to však podporili a pomohli vytvoriť spoločný prístup, ktorý ako povedala Merkelová, budú neustále vyhodnocovať, aby sa zabezpečilo, že sa ľuďom nebude zbytočne obmedzovať sloboda.

„Vieme, že naša stratégia môže byť účinná len vtedy, keď ju budeme tesne koordinovať medzi federálnou vládou a štátmi,“ povedala Merkelová v počiatočných fázach reakcie na pandémiu. Úspech nemeckého prístupu v boji proti koronavírusu by sa neuskutočnil, keby politici na štátnej i federálnej úrovni nenechali bokom to, čo by ich mohlo rozdeľovať.

CNN ďalej informuje, že rovnako ako USA, aj Nemecko čakajú voľby. V roku 2021 a možno ešte skôr, si krajina zvolí Merkelovej nástupcu. Za favoritov sú považovaní nemecký minister zdravotníctva a ešte dvaja ministerskí predsedovia najsilnejších spolkových krajín. A všetci sa dohodli, že sa zamerajú na koronavírusovú krízu a zastavia akékoľvek politické predvádzanie.

Ekonomická bolesť bude pretrvávať dlho po ukončení karantény
Prezident Trump predpovedá ekonomický rozmach hneď po tom ako sa opatrenia a obmedzenie súvisiace s koronavírusom zrušia. Hospodárska aktivita však pravdepodobne zostane utlmená, až kým hrozba COVID - 19 nezmizne Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Armin Laschet, predstaviteľ najväčšieho nemeckého štátu Severného Porýnia-Vestfálska povedal, že silná a jednotná reakcia Nemecka na pandémiu a množstvo prijatých opatrení naprieč celou krajinou ukazujú, že „federalizmus je schopný konať“.

Merkelová bola za silnú a účinnú reakciu Nemecka odmenená. Jej rating sa dramaticky zvýšil a v súčasnosti je najobľúbenejšou političkou krajiny. Merkelová sa však nevychvaľovala. Techau z Nemeckého Marshallovho fondu verí, že úspech v decentralizovanom federálnom systéme sa deje presne takto: menej rozprávania, viac vodcovstva.

„Musí tu byť niekto, kto je národnou tvárou reakcie na krízu. To je to, na čo je tu kancelár a na čo je tu prezident. A v tomto musíte hrať úlohu. A najlepšie ju odohráte, keď pripustíte, že nie ste majster, ktorý všetko riadi, ale ten, ako viete, kto zosobňuje jednotnú reakciu krajiny.“

Matovič sa opúšťa ako tínedžerka na Instagrame
Premiérovu neschopnosť odovzdať na tlačovej besede nejaké jasné posolstvo alebo nejakú zásadnú informáciu si už všimli aj v zahraničí. Čítať ďalej
18 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová