NASA pošle astronautov do vesmíru prvýkrát po takmer 10 rokoch!
18 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Americká vesmírna agentúra NASA a spoločnosť SpaceX stanovili dátum 27. mája na zahájenie štartu vesmírnej misie s ľudskou posádkou, ktorá je prvá od júla 2011, informuje spravodajský portál ABC.


Správca NASA Jim Bridenstine uviedol na sociálnej sieti Twitter, že NASA a vesmírna spoločnosť podnikateľa Elona Muska SpaceX pošle dvoch kozmonautov na medzinárodnú vesmírnu stanicu z amerického štátu Florida.

„27. mája NASA znovu pošle amerických astronautov v amerických raketách z americkej pôdy,“ zdôraznil Bridenstine.



Astronauti Doug Hurley a Bob Behnken začnú misiu vo vesmírnom raketopláne Falcon 9, ktorú vyvinul technologický gigant SpaceX a odetia z tej istej štartovacej plochy Kennedyho vesmírneho strediska, ktorú použil raketoplán Atlantis v júli 2011, ako aj raketoplán misie Apollo 11 pred polstoročím, kedy človek prvýkrát pristál na Mesiaci.

Astronauti NASA neboli na obežnej dráhe od posledného letu v roku 2011. Od roku 1961 sa dostali na obežnú dráhu iba tri krajiny: Rusko, USA a Čína. SpaceX by navyše bola prvou súkromnou spoločnosťou, ktorá by vyslala ľudskú posádku do vesmíru.

Pandémia koronavírusu medzitým pravdepodobne oneskorí plány agentúry NASA na ďalšie pristátie na Mesiaci. NASA uviedla, že v dôsledku krízy pozastavila výrobu a testovanie svojho vesmírneho štartovacieho systému.

Prezident Donald Trump si stanovil cieľ pristátia na Mesiac do roku 2024, čo by bolo prvýkrát po polstoročí.

Iránsku armádu posilní nová domáca verzia tankov T-90
Nová verzia tanku T-90 je vybavená novým stabilizátorom zbraní a chemickými obrannými systémami. Čítať ďalej
18 | 04 | 2020 | Timotej Dudka