Najnovšia štúdia tvrdí, že Covid-19 nepochádza z Wu-chanu
18 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Je možné, že nový koronavírus prvýkrát prešiel na ľudí niekde v južnej Číne niekoľko mesiacov pred vypuknutím choroby v meste Wu-chan, zistila nová štúdia. Informuje portál RT.


Vďaka mapovaniu "siete" koronavírusých genómov a sledovaní mutácií v priebehu času tím vedcov z Cambridgeskej univerzity prišiel na to, že prvá genetika Covid-19 sa mohla objaviť už v septembri južne od Wu-chanu, pričom patogén mohli mať ľudia v sebe dlho predtým, než zmutoval do smrteľnejšej formy.

"Vírus sa možno pred niekoľkými mesiacmi vyvinul do svojej konečnej formy, ktorá je pre človeka smrteľná, ale predtým mohol existovať v netopieroch alebo iných živočíchoch alebo dokonca v človeku niekoľko mesiacov bez infikovania iných jedincov," uviedol genetik Peter Forster pre portál South China Morning Post.

"Potom sa vírus začal šíriť medzi ľudí od 13. septembra po 7. december, čím sa vytvorila sieť, ktorú uvádzame v štúdii," dodal Forster vo svojej štúdii.

Fylogenetická sieť 160 genómov Covid-19 / PNAS / Peter Forster


Aj keď sa predpokladá, že sa vírus preniesol z netopierov na iné hostiteľské zviera - populárnym kandidátom sú pangolíny - a nakoniec na ľudí, nové zistenia by mohli prevrátiť prevládajúce myšlienky o tom, ako presne, kedy a kde spôsobil skok medzi druhmi. Počiatočné teórie predpokladali, že prenos na ľudí sa odohral na trhu vo Wu-chane, ale nová štúdia to spochybnila, pričom naznačuje, že Covid-19 by mohol pochádzať južne od tohto mesta.

"Keby som bol požiadaný o odpoveď, povedal by som, že pôvodné šírenie sa začalo skôr v južnej Číne ako vo Wu-chane," ďalej poznamenal genetik. Akékoľvek solídne závery však možno urobiť iba po analýze väčšieho množstva netopierov a iných potenciálnych hostiteľských zvierat, ako aj vzoriek tkanív od skorých pacientov, dodáva na záver Forster.

Čína zrevidovala svoj počet nakazených s Covid-19 tak, aby „boli všetky prípady započítané“
Svetová zdravotnícka organizácia obhájila náhle zmeny počtu prípadov Covid-19 v Číne, pričom dodala, že Peking poskytuje presnejšie údaje a že by si z toho mali zobrať príklad aj iné krajiny. Informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 04 | 2020 | Marek Molnár