Matovič sa pokúsil vypnúť Slovensko. Nevypnú teraz Slováci Matoviča?
18 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Premiérovi priaznivci ticho škrípu zubami. Jeho racionálni oponenti zažívajú smutné zadosťučinenie. Opozícia - Smer Roberta Fica a strana fašistu Mariana Kotlebu - pokojne čaká na korisť. Píše vo svojom komentári pre seznamspravy.cz Petr Šabata.


Slovensko malo v čase koronavírusu šťastie v nešťastí. Prvý nakazený sa objavil šiesteho marca, šiesty deň po parlamentných voľbách. Jedna vláda bola na odchode, druhá v nedohľadne, to vyzeralo na problém.


„Bude to drahé“, zašepkal dosluhujúci premiér Peter Pellegrini pred brífingom, na ktorom oznamoval prvé kroky starej vlády proti nákaze. Mikrofóny zaznamenali aj odpoveď ministerky vnútra: „No a čo. Veď peniaze na to budú musieť hľadať oni.“


A tak zatiaľ čo inde vlády so „zatvorením opony“ váhali aj z ekonomických dôvodov, na Slovensku to išlo rýchlo. Pellegrini správne rozhodol, následky ponesie nová vláda Igora Matoviča. Od prvého nakazeného k vládnym zásahom to trvalo iba šesť dní.


Pomerne rýchly český kabinet zvládol to isté za jedenásť dní, priemer malých krajín je 18. A zatiaľ čo dnes je počet nakazených v Česku okolo piatich tisícov a počet úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 sa počíta na desiatky, na Slovensku je to pri zhruba polovičnom počte obyvateľov desaťnásobne menej. S nástupom nového premiéra ale akoby Slovensko opustilo šťastie.


Matovič chce znižovať kvórum na referendum, koaliční partneri nesúhlasia
Koaliční partneri v novej vláde pod vedením Igora Matoviča sa stále nestihli dohodnúť na programovom vyhlásení vlády. Parlament ho tak bude schvaľovať v poslednom možnom termíne. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok

Matovič vo svetovej špičke

Prezidentka Zuzana Čaputová menovala Igora Matoviča a jeho vládu 21. marca, tri týždne po voľbách. V rúškach a rukaviciach. Štvorčlenná koalícia má pohodlnú väčšinu 95. hlasov. Za ďalšie tri týždne sa z otázky, či je Igor Matovič schopný zmeniť sa z opozičného klauna na dôveryhodného premiéra, stala obava.


Začiatok bol pomerne nádejný - vláda prijala balík opatrení na rýchlu záchranu ekonomiky, veľmi podobný tomu českému, do zamestnancov, firiem aj živnostníkov investuje miliardu eur mesačne. Matovič bol nový a nová bola aj situácia, takže nikomu sa najskôr nezdalo divné, že hovoril na každej tlačovej konferencii o každom detaile, na otázky odpovedal len on a len on sám oznamoval denné počty nakazených.


Slovensko podľa neho zvládlo krízu najlepšie v porovnaní so susednými krajinami, a keď presadzoval - nakoniec úspešne - striktné obmedzenie pohybu počas Veľkej noci, hovoril dokonca o doterajšom „boji, ktorý nás vyniesol medzi svetovú špičku“. Nakoniec, skúsený politik Andrej Babiš začínal podobne.


Deň po dni ale začali egocentrické Matovičove brífingy vyzerať zvláštne, veď zostavil naozaj kvalitný tím expertov, s ktorými sa dlho radil…


Jedným z nich je biochemik, úspešný podnikateľ a bývalý prezidentský kandidát Robert Mistrík, pod ktorého vedením slovenskí vedci vyvinuli presný test na koronavírus, zorganizovali jeho výrobu, zohnali súkromné peniaze a venovali ho v počte 100-tisíc kusov Slovensku. A potom sa to stalo.


Slovensko neprivedie k skaze koronavírus, ale dvaja egomaniaci
15 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová

Matovič z Wu-chanu

„Bude musieť byť absolútna vojenská disciplína, výnimočný stav, vypnutie krajiny.“ Keby tieto slová vypustil z úst iný premiér európskej krajiny (snáď s výnimkou Maďarska), nastalo by politické zemetrasenie, koronavírus, nekoronavírus.


Takto Igor Matovič oznámil svoj nápad, ako vyriešiť dilemu, pred ktorou stojí každá krajina - ako dlho je možné mať prísne reštriktívne opatrenia, a pritom si nezničiť ekonomiku.


„Povedzme, že urobíme blackout Slovenska. Nebudeme sa tým trápiť rok a pol, ale na tri týždne vypneme Slovensko úplne. Fungovať bude tak 100 až 150 tisíc ľudí, ktorí budú zabezpečovať kľúčovú infraštruktúru, a odstránime vírus. Urobíme s vírusom krátky proces, ako to urobili vo Wu-chane. A potom sa nadýchneme.“


A ešte k tomu na tlačovke, kde mu za chrbtom stáli experti z jeho tímu a racionálni lídri koaličných strán, na adresu všetkých Slovákov dodal: „Oslovíme prieskumnú agentúru, objednáme si väčšiu vzorku respondentov, nie tisíc, ale päťtisíc, a spoločne rozhodnete, ktorou cestou sa vydáme.“ V porovnaní s tým je aj premorovacia otočka Romana Prymulu len ľahko prehliadnuteľný detail.


A nevráti sa vírus po otvorení hraníc z okolitých krajín, keď Slovensko nie je na Marse? Na novinársku otázku najskôr začal Matovič niečo o zákaze letov a potom dostal v argumentačnej núdzi spásonosný nápad: „Poďme vypnúť celú Európu!" Slovensku by pomohlo, keby bol na tri týždne vypnutý pán Matovič, komentoval to jeden opozičný poslanec (zo Smeru).


Nie, na Slovensku neprepadli občania panike a nevzali obchody a banky útokom. Brali to asi takto: Veď to je len Matovič, ten opozičný šašo, ktorý stále demonštruje, vyvoláva referendá, útočí na vládu a na druhý deň o ničom nevie.


Lenže teraz je to ten Matovič, ktorý riadi krajinu v boji proti koronavírusu, každá chyba môže znamenať stovky zbytočných úmrtí. Je to premiér, nie je potrebné sa báť? Prezidentka, koaliční partneri, epidemiológovia, virológovia aj ekonómovia z krízového štábu a univerzít vypnutie odmietli, a tak premiér vycúval. Trvalo to týždeň.


Kritici pri spomienke na predvolebné úspešné videá opozičného rebela hľadajú motiváciu Igora Matoviča v jeho egocentrickosti, túžbe byť videný, hrať hlavnú úlohu. Premiér chcel zatvoriť Slovensko, aby mohol natočiť unikátne video a dať ho na sociálne siete.


Slovensko sa za dva týždne prepadlo v rebríčku boja s koronavírusom o desiatky miest
Ešte koncom marca sa Slovensko nachádzalo na treťom mieste hodnotenia bezpečnosti krajín v súvislosti s koronavírusom v rebríčku Deep Knowledge Group. Po dvoch týždňoch sa krajina prepadla na 38. pozíciu. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok

Matovič nekradne

Len v jednom sa môžu Slováci na svojho premiéra spoľahnúť. A nie je to - pri pohľade na krajiny strednej Európy - malá istota. Ani Igora Matoviča, ani ďalších ministrov, ani iných viditeľných ľudí z novej koalície nie je možné podozrievať, že by chceli do budúcnosti obmedziť slobodu občanov alebo si upraviť demokratické pravidlá pre jednoduchšie vládnutie.


Alebo, že ich návrhy a záchranné balíčky sú vedené snahou prilepšiť v koronavírusovom zmätku vlastným firmám, holdingom či obchodom. V tom sú étos poficovskej mocenskej garnitúry a záväzok zmeniť mafiánsky štát po vražde Jána Kuciaka a jeho priateľky stále vierohodné.


Inak je však Igor Matovič príkladom, ako dopadne populista (navyše s originálnou osobnostnou výbavou, teda populista zvláštneho razenia), keď sa dostane k moci. Chýbajú mu osobné alebo aspoň stranícke skúsenosti s vládnutím, kontakty, páky na štátnu správu, schopnosť niesť politickú zodpovednosť a rozhodovať. Iste, aj kabinety s dlhou tradíciou demokratického vládnutia plnia unikátne „koronavírusové“ úlohy s rozdielnymi výsledkami.


Práve v tejto konkurencii (a česká vláda k nej patrí) ale Matovič „nepatrí medzi svetovú špičku“, aby som citoval jeho chvastavé slová. Aj s prihliadnutím k tomu, že do najťažšej situácie všetkých slovenských premiérov spadol pár dní po voľbách úplne bez prípravy. A že sa ešte môže zlepšiť.


Slovenská vláda je teraz pod tlakom biznisu, ktorý žiada ďalšiu pomoc a jasný plán na budúci mesiac. A tak sa Igor epidemiológ musí rýchlo zmeniť na Igora ekonóma. Zúfalo mu chýba čas, ktorý premárnil v úlohe Igora vypínača.


Nová vláda „upratuje“: Matovičov nominant končí pre nezhody s kollárovcami
Nominant OĽaNO Ján Marosz, ktorý po voľbách pôsobil ako štátny tajomník na rezorte dopravy, sa na svojom poste dlho neudržal. Nový minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) si vybral svojho človeka. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok