Kráľovná Alžbeta ruší celonárodné narodeninové oslavy: „Tento rok to nie je vhodné!“
18 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Celonárodné oslavy narodenín britskej kráľovnej Alžbety sa tento rok konať nebudú, nakoľko požiadala, aby pri tejto príležitosti ostali všetci doma a vojaci nesalutovali so zbraňami, ako je v krajine zvykom. V aktuálnej situácii, pokým krajina bojuje proti smrteľnému vírusu, by to nebolo vhodné, informuje Reuters.


„Tento rok nebudeme oslavovať narodeniny Jej Veličenstva našim zaužívaným spôsobom kvôli koronakríze,“ uviedol reportér britskej televízie ITV Chris Ship, ktorý ako prvý ohlásil žiadosť kráľovnej cez sociálnu sieť Twitter.



Každoročným zvykom v krajine sú slávnostné pozdravy a salutovanie, počas ktorého sa zvykne strieľať do vzduchu z pištolí na rôznych londýnskych miestach, vždy na kráľovské narodeniny 21. apríla. Tento rok bude mať kráľovná 94 rokov.

Tá však požiadala, aby sa neuskutočnili žiadne oslavy, počas ktorých by sa strieľalo z pištolí, pretože to za súčasných okolností nepovažuje za vhodné, uviedol kráľovský zdroj. Podľa zdroja ide o prvý rok počas 68-ročnej vlády kráľovnej, kedy sa celonárodné narodeninové oslavy konať nebudú.

Británia je jedným z najväčších európskych epicentrier koronavírusu, v ktorom už zomrelo viac ako 14 000 ľudí.

NASA pošle astronautov do vesmíru prvýkrát po takmer 10 rokoch!
Americká vesmírna agentúra NASA a spoločnosť SpaceX stanovili dátum 27. mája na zahájenie štartu vesmírnej misie s ľudskou posádkou, ktorá je prvá od júla 2011, informuje spravodajský portál ABC. Čítať ďalej
18 | 04 | 2020 | Timotej Dudka