Riaditeľka Domova sociálnych služieb v Pezinku končí vo svojej funkcii
16 | 04 | 2020 I TASR

Riaditeľka Domova sociálnych služieb (DSS) v Pezinku Viola Schmidtová končí vo svojej funkcii. Pracovný pomer má ukončiť k piatku (17. 4.).


Na jej pozíciu nastúpi krízová manažérka, doterajšia zamestnankyňa úradu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Na štvrtkovom tlačovom brífingu o tom informoval predseda BSK Juraj Droba.

Po ukončení karantény sa podľa jeho slov uskutoční v zariadení kontrola s cieľom zistiť, či nedošlo pochybeniam pri poskytovaní starostlivosti.

Krízový štáb kraja prijal vo štvrtok aj ďalšie opatrenia, ktoré bude BSK realizovať už v najbližších dňoch.

AKTUALIZOVANÉ: Ochorenie COVID-19 má u nás ďalšie dve obete
Správa bola aktualizovaná dňa 16.04.2020 o 12:40. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vo štvrtok potvrdilo ďalšie dve úmrtia na nový koronavírus. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | TASR/SITA


"Hľadáme všetky dostupné spôsoby, ako posilniť personálne obsadenie," priblížila riaditeľka Úradu BSK Patrícia Mešťan. Doplnila, že v zariadení sa nachádzajú potvrdené pozitívne prípady nákazy novým koronavírusom a objekt je v izolácii, ide o rizikovú prácu. Kraj bude motivovať personál aj finančne.

Na Hrnčiarskej ulici v Pezinku zriadi BSK tiež karanténne centrum. "Budú sa v ňom nachádzať iba klienti BSK, ktorým vyšli testy na nový koronavírus pozitívne," vysvetlila Mešťan. BSK ráta s tým, že budú pribúdať i ďalšie prípady.

Vedci tvrdia, že izoláciu môžeme zvládnuť podobne ako deti v "polepšovni"
Ľudia dnes žijú v režime, ktorý sa v niečom podobá "polepšovni". Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | TASR


Klienti zariadenia, ktorí mali negatívny výsledok testovania na ochorenie COVID-19, budú presunutí. BSK je podľa Mešťan už dohodnutý s iným zariadením v jeho pôsobnosti. Po prevoze týchto klientov budú priestory kompletne vydezinfikované.

Z celkového počtu 93 klientov DSS v Pezinku bolo 55 pozitívnych, 32 negatívnych a na výsledky šiestich vzoriek sa ešte čaká. "Hospitalizovaných bolo 25 klientov, z toho traja pacienti zomreli tento týždeň a jeden už začiatkom apríla," doplnil predseda BSK. Ochorenie sa potvrdilo u deviatich zamestnancov. Riaditeľka zariadenia mala test negatívny.

Droba informoval, že BSK dá na vlastné náklady pretestovať klientov v 14 zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. Pôjde o jednorazové testovanie. Predseda BSK sa v tejto súvislosti tiež spýtal, "kde je štát". Väčšinu vecí si podľa jeho slov musel kraj zabezpečiť po vlastnej línii.

Slovensko sa za dva týždne prepadlo v rebríčku boja s koronavírusom o desiatky miest
Ešte koncom marca sa Slovensko nachádzalo na treťom mieste hodnotenia bezpečnosti krajín v súvislosti s koronavírusom v rebríčku Deep Knowledge Group. Po dvoch týždňoch sa krajina prepadla na 38. pozíciu. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok