Šéf kancelárie parlamentu Guspan nebude komentovať verejne prístupné informácie, že vlastní hotel Aston
15 | 04 | 2020 I SITA

Vedúci Kancelárie Národnej rady (NR) SR Daniel Guspan nepovažuje za nutné komentovať informácie, že vlastní vyše 90-percentný podiel v bratislavskom hoteli Aston, ktorého tržby sa pohybujú medzi 850-tisícmi a vyše miliónom eur ročne.


Guspan sa doteraz k vlastníctvu hotela médiám nepriznal. Na jeho vlastnícky vzťah k hotelu v utorok upozornil portál Aktuality.sk.

„Informácie zverejnené vo včerajšom článku webového portálu vždy boli a aj naďalej sú verejne prístupné, teda nepovažujem ich za nutné ďalej komentovať,“ reagoval Guspan na otázku agentúry SITA, či vlastní viac ako 90-percentný podiel v hoteli Aston a prečo svoj vzťah k hotelu doteraz nepriznal, keď sa ho na to médiá v minulosti pýtali.

Portál Aktuality.sk sa k informácii o vlastníctve hotela dopátral skúmaním úradných listín. Guspan hotel Aston na Bajkalskej ulici v Bratislave aj riadil do roku 2013, kedy začal viesť kanceláriu parlamentu.

AKTUÁLNE: Na Slovensku pribudli štyri úmrtia na koronavírus
Celkovo je evidovaných šesť obetí ochorenia COVID-19. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | TASR, SITA


Za šéfa kancelárie si ho vybral vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška zo strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) a je na jej čele doteraz. Na tejto pozícii ho mieni ponechať aj súčasný šéf parlamentu Boris Kollár z hnutia Sme rodina.

Guspan zdôraznil, že po menovaní do funkcie v štátnej správe si v predpísanej lehote splnil všetky potrebné zákonné povinnosti vyplývajúce zo vzniku štátnozamestnaneckého pomeru a vzdal sa všetkých štatutárnych funkcií, ktoré by mohli byť v konflikte s výkonom štátnej služby.

„Svoje majetkové pomery, vrátane vlastníctva všetkých druhov aktív a majetkových práv, každoročne deklarujem v zákonom predpísanej štruktúre v rámci majetkových priznaní podávaných v súlade so zákonom o štátnej službe,“ uviedol pre agentúru SITA.

Sulík: Existujú veľmi dobré dôvody, prečo virológovia neriadia krajiny
Sulík nechce s Matovičom pri zostavovaní ekonomických krízových štábov "súťažiť o zlaté trenky". Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Peter Haluza


Ako ďalej povedal, kontrolné mechanizmy stanovené príslušnou legislatívou platnou pre štátnych zamestnancov sa vzťahujú rovnako aj na neho ako vedúceho Kancelárie NR SR, a preto ich v plnej miere dodržiava a bude dodržiavať.

Hotel Aston vlastní spoločnosť Aston Esquire, s.r.o., ktorej spoločníkom je akciová spoločnosť Factofin. Spoluvlastníkom hotela bol podľa portálu Guspan od začiatku. Podľa prvej zverejnenej zápisnice v roku 2002 bol Guspan ako vlastník desiatich akcií 36-percentným akcionárom firmy. Zbytok vlastnila nemecká spoločnosť Renomi AG, o ktorej nie je možné vo verejných zdrojoch dohľadať bližšie informácie.

Minister financií: Z trhu má ubudnúť 88-tisíc pracovných miest
Negatívny vývoj hospodárstva sa podpíše aj na trhu práce. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


V roku 2003 Guspan vlastnil drvivú väčšinu akcií spoločnosti Factofin, patrilo mu 27 z 28 akcií. Menšinovým akcionárom bol v tom čase Tomáš Sári. Rovnaký počet akcií vlastnil Guspan aj podľa dokumentov z roku 2008, mal teda v hoteli 96,4-percentný podiel. Zostávajúcu jednu akciu vlastnila Jana Guspanová. V roku 2009 už bol Guspan podľa zápisnice z valného zhromaždenia jediným vlastníkom hotela.

Vlastníkom 27 akcií bol Guspan aj v čase zverejnenia poslednej zápisnice z valného zhromaždenia z roku 2013. Od toho času už spoločnosť z neznámych dôvodov neukladá zápisnice do zbierky listín, dodal portál.

Únia miest Slovenska požaduje účasť na zasadnutiach vlády. Chce byť aj právoplatným členom Ústredného krízového štábu SR
Únia miest Slovenska (ÚMS) požaduje účasť na zasadnutiach vlády. Chce byť tiež právoplatným členom Ústredného krízového štábu SR. Aj takto ponúka ÚMS pomoc vláde v boji s koronavírusom. Po zasadnutí prezídia Únie miest Slovenska za prítomnosti... Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | SITA