Infikované zdravotné sestry v mexickej nemocnici tvrdia, že nosenie rúšok mali zakázané
15 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Manažéri mexickej nemocnice nakázali zdravotným sestrám, aby sa vyhli používaniu ochranných rúšok počas pandémie a nešírili tak paniku medzi pacientmi, informuje Reuters. 


Od vypuknutia koronavírusu v štátnej nemocnici IMSS v severomexickom meste Monclova zomreli koncom marca dvaja lekári, ako aj správca nemocnice. Nakazených bolo najmenej 51 zamestnancov, uviedlo mexické Ministerstvo zdravotníctva.

V súčasnosti sú hospitalizovaní najmenej štyria infikovaní zamestnanci, čo vyvolalo pochyby, či je zdravotnícky systém v Mexiku dostatočne pripravený na nával pacientov v krajine so 130 miliónmi obyvateľov.

Polícia odhalila obrovský podvod s tvárovými maskami
Nemecké zdravotnícke orgány sa v dôsledku vypuknutia choroby COVID-19 pokúsili kúpiť masky na internete. Zrazu sa zaplietli do komplikovaného medzinárodného podvodu - platili milióny za masky, ktoré neexistovali. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Na začiatku vypuknutia epidémie v Mexiku manažéri „uviedli, že ochranné pomôcky nie sú potrebné,“ prezradila sestra Charly Escobedo Gonzalezová, ktorá pracuje v nemocnici v Monclove. Vedúci predstaviteľ hlavnej mexickej služby verejného zdravotníctva IMSS, ktorý prevádzkuje nemocnicu, uviedol, že zdravotným sestrám treba dôverovať, ale nepotvrdil podrobnosti tejto správy.

Úradník IMSS Raul Pena Viveros uviedol, že v nemocnici mohlo dojsť k nedorozumeniu medzi zamestnancami a manažérmi o tom, kde a kedy je vhodné nosiť ochranné vybavenie. „Nie všetci zamestnanci majú mať v nemocnici rovnaké ochranné pomôcky. A keď sa tento typ ochranných masiek používa zle, minú sa rýchlejšie a navyše vystavujú okolie riziku,“ uviedol Viveros. 

Mexiko zaznamenalo 5 399 prípadov infekcie COVID-19 a 406 úmrtí, čo je zlomok údajov v porovnaní so susednými Spojenými štátmi, avšak prvý prípad koronavírusu zaznamenali v Mexiku až o týždeň neskôr.

Čína prináša obmedzenia týkajúce sa výskumu pôvodu koronavírusu
Čína uvalila obmedzenia na zverejňovanie akademického výskumu o pôvode nového koronavírusu. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Nemocnica v Monclove sa v treťom marcovom týždni stala ústredným epicentrom koronavírusu. V nemocnici trpia nedostatkom masiek a dokonca aj mydla či dezinfekčných prostriedkov, uviedli zamestnanci.

V čase, keď zamestnanci začínali pociťovať prvé príznaky infekcie, manažér nemocnice dal príkaz zdravotníkom, aby nenosili rúška, dokonca ani tie, ktoré si pre ich nedostatok kúpili sami a nešírili tak paniku medzi pacientmi. Následky tohto pokynu však na seba nenechali dlho čakať. 

V noci z 22. marca jeden z vedúcich ošetrovateľského personálu nakázal skupine lekárov a zdravotných sestier zhromaždených na pohotovostnom oddelení, aby zložili svoje ochranné masky, ktoré údajne neboli potrebné.

Rakúsko spolu s ďalšími krajinami uvoľňujú karanténne opatrenia
Rakúsko dnes znovu otvorí tisíce obchodov. Snaží sa zmierniť obmedzenia zavedené s príchodom koronavírusu, píše bbcnews.com. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Martinka


„Na rannej smene na porade nám manažér nariadil, aby sme nevytvárali paniku a nenosili masky, pretože tým môžeme vytvoriť davovú psychózu,“ uviedla zdravotníčka Hernandez Perezová. Momentálne sa nachádza na domácej liečbe s pozitívnym testom na COVID-19.

Agentúre Reuters sa nepodarilo skontaktovať s dvoma manažérmi zdravotníckeho personálu, ktorých sestry spomínali pri ich výpovedi. Po tom, ako miestne médiá verejne obvinili nemocnicu v Monclove za nedostatok ochranného vybavenia a šírenia vírusu, vedúci IMSS Zoe Robledo začiatkom apríla oznámil, že riaditeľ, ako aj manažér nemocnice boli dočasne nahradení.

Suspendovaný manažér Ulises Mendoza ani predošlý riaditeľ nemocnice neodpovedali na opakované žiadosti o komentár. Okrem 51 nakazených zdravotníkov bolo v nemocnici dočasne suspendovaných ďalších viac ako 300 zamestnancov.

Radostná novinka v kráľovskej rodine. Kate bude opäť tehotná?
Špekulácie okolo ďalšieho tehotenstva vojvodkyni Kate nekončia! Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Timotej Dudka