Európska komisia predložila plán na postupné rušenie opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu
15 | 04 | 2020 I SITA

Európska komisia v stredu spolu s predsedom Európskej rady predložila spoločný európsky plán na postupné rušenie opatrení na zamedzenie šírenia nákazy prijatých v dôsledku vypuknutia nákazy koronavírusom.


"Aj keď sme stále ešte v režime zabraňovania šíreniu nákazy, nevyhnutné výnimočné opatrenia, ktoré členské štáty Európskej únie prijali, prinášajú svoje výsledky. Vďaka nim sa spomalilo šírenie vírusu a zachránili sa tisíce životov. Tieto opatrenia a s nimi spojená neistota však pre ľudí, spoločnosť a ekonomiku znamenajú nemalé náklady a nemôžu byť časovo neobmedzené," poukázala komisia.

Podľa komisárky pre zdravie a bezpečnosť potravín Stelly Kyriakidesovej si bude návrat do normálu po ukončení obmedzení vyžadovať starostlivo koordinovaný prístup medzi členskými štátmi založený na vedeckých poznatkoch a solidarite.

Pentagon "skúmal" teóriu, že Covid-19 pochádza z čínskeho laboratória
Americká armáda „pozorne študovala“ teóriu, že koronavírus pochádza z laboratória vo Wu-chane, prezradil novinárom predseda spoločného štábu náčelníkov a dodal, že doterajšie dôkazy sú „nepresvedčivé“. Informuje portál... Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Marek Molnár


"Je nevyhnutné, aby naše systémy zdravotnej starostlivosti dokázali zabezpečiť liečbu väčšieho počtu nových prípadov, aby boli k dispozícii základné lieky a vybavenie a aby sme mali potrebnú kapacitu na rozsiahle testovanie a sledovanie šírenia nákazy. Uvedomujeme si, že táto cesta bude dlhá a postupná a že dôsledky tejto bezprecedentnej zdravotnej krízy budú dlhotrvajúce. Kým nebude vyvinutá účinná liečba a vakcína, budeme sa musieť s týmto vírusom naučiť žiť,“ vyhlásila.

Kľúčovou zásadou postupného oživenia je podľa Komisie správne načasovanie. Rozhodnutie o tom, kedy uvoľniť obmedzenie pohybu, by malo brať do úvahy epidemiologické kritérium, dostatočnú kapacitu systému zdravotnej starostlivosti, primeranú monitorovaciu kapacitu, ale aj koordináciu medzi členskými štátmi.

AKTUÁLNE: Na Slovensku pribudli štyri úmrtia na koronavírus
Celkovo je evidovaných šesť obetí ochorenia COVID-19. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | TASR, SITA


Komisia pritom odporúča, aby kroky jednotlivých štátov boli postupné, všeobecné opatrenia by sa mali postupne nahradiť cielenými, kontroly na vnútorných hraniciach by sa mali zrušiť koordinovane a zhromažďovanie ľudí by sa malo povoľovať tak, aby zohľadňovalo osobitosti rôznych kategórií činností, ako napríklad školy a univerzity, obchodná činnosť (maloobchod), opatrenia týkajúce sa sociálnych kontaktov (reštaurácie, kaviarne) a masové zhromaždenia.

"Popri zrušení opatrení na obmedzenie pohybu treba strategicky naplánovať obnovu, hospodárske oživenie a opätovné nasmerovanie na udržateľný rast. Zahŕňa to umožnenie dvojitej transformácie na zelenšiu a digitálnu spoločnosť a vyvodenie všetkých záverov zo súčasnej krízy o pripravenosti a odolnosti Európskej únie," uzatvára komisia.

AKTUALIZOVANÉ: Úrad verejného zdravotníctva povolil konanie maturitných a záverečných skúšok
Správa bola aktualizovaná dňa 15.04.2020 o 17:43. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v stredu povolil konanie maturitných skúšok, záverečných skúšok, záverečných pomaturitných skúšok a absolventských skúšok v dennej i externej forme štúdia.... Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | TASR