Ako včas odhaliť šíriacu sa nákazu? Prichádza zariadenie FluSense
15 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Vedci vyvíjajú sledovacie zariadenie, ktoré má pomocou kamery počítať ľudí v dave, trápiacich kašeľ.


Informácie ohľadom novej výpočtovej platformy s názvom FluSense zverejnil portál plus7dni.pluska.sk. Zariadenie má rozmery škatuľky a pracuje pomocou súpravy mikrofónov a termokamery, pričom dáta spracováva umelá inteligencia.

Tím lekárov, informatikov a epidemiológov z Massachusettskej univerzity v Amherste sa tak v laboratórnych podmienkach snažia naučiť rozpoznávať prejavy chrípky, ale aj prepuknutie iných vírusových epidémií ako aktuálne nákaza koronavírusu. „Predpokladal som, že ak by sa nám podarilo zachytiť a identifikovať zvuky kašľa a kýchania na verejných priestranstvách, kde sa zhromažďuje veľmi veľa ľudí, mohli by sme tieto informácie využiť ako nový zdroj dát na predpovedanie epidemiologických trendov,“ hovorí člen tímu Tauhidur Rahman.
Správne načasovanie

Zariadenie nielenže identifikuje kašľajúcich ľudí, ale dokonca ich spočíta v dave a na základe toho predvída vývoj epidémií. Dokáže vraj tiež predvídať trendy vo vývoji epidémií a pomôže lepšie načasovať prípravu zdravotníckych zariadení, vakcín a iného zdravotníckeho materiálu, kým úradom umožní v prípade potreby zaviesť včasné obmedzenia pohybu populácie.

Na nákupoch, v reštaurácii či u kaderníka sa podľa nemeckého experta koronavírusom nenakazíte
Nemecký virológ Hendrik Streeck tvrdí, že doposiaľ nebol potvrdený ani jeden pozitívny prípad nákazy vírusom SARS-CoV-2 v priebehu nakupovania či návštevy kaderníka. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Ako informoval portál, nová výpočtová platforma FluSense podľa jej autorov re­špektuje súkromie ľudí. Neukladá žiadne citlivé informácie, ktoré by bolo možné použiť na identifikovanie konkrétnych osôb. Nimi sú zvukové záznamy reči alebo zábery tváre.
Sedem mesačné testovanie

Aby výskumníci overili spoľahlivosť zariadenia, robili test počas siedmych mesiacov, zariadenie namontovali do štyroch čakární v prostredí veľkej univerzitnej nemocnice. Prístroj zozbieral 350-tisíc záberov termokamery a 21 miliónov zvukových prejavov (nie však ľudskej reči).

FluSense dokázal predpovedať dennú mieru výskytu ochorení na klinike. Jeho predpovede sa zhodovali s výskytom ochorenia zisteného na základe lekárskeho testovania chrípky a chrípke podobných ochorení.

Ochorenie Covid-19 potvrdili už v 14 rómskych osadách
Ochorenie Covid-19 potvrdili už v 14 rómskych osadách. Pred rokovaním Ústredného krízového štábu to uviedol jeho člen a expert hnutia OĽaNO na rómsku problematiku Peter Pollák. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | SITA


Riešenie vedcov by malo pomáhať v takých prípadoch ako Taliansko, Španielsko či iné krajiny, ktoré vírusová epidémia prekvapila a problémy nastali najmä pre nepripravené a preťažené zdravotníctvo. A to znamená, že zo­mierali mnohí ľudia, ktorých by lekári inak mohli zachrániť.

Nejde pritom len o koronavírus. Aj v bežných rokoch sú vírusové epidémie vražedné. Samotnej chrípke na Slovensku každoročne podľahne viac ako 800 ľudí, pripomenul protál Plus7dní.

Ako zo zlého sna. Viac ako stovke ľudí v Južnej Kórei sa nákaza vrátila
15 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová