Stanica Hlas Ameriky odmieta kritiku Bieleho domu o šírení propagandy
11 | 04 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR
Hlas Ameriky (VOA), multimediálna spravodajská stanica pre oficiálne zahraničné vysielanie vlády USA, odmietla kritiku zo strany Bieleho domu, že šíri čínsku "zahraničnú propagandu" v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra AFP.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa vo svojom piatkovom vyhlásení uviedla, že VOA presadila odkaz z Pekingu odvysielaním videozáznamu osláv ukončenia karanténnych opatrení v čínskom meste Wu-chan a oznámením, že Spojené štáty predbehli Čínu v bilancii úmrtí na ochorenie COVID-19.

"VOA príliš často hovorí v prospech protivníkov Ameriky, a nie jej vlastných občanov. Novinári by mali prinášať fakty, ale VOA namiesto toho šíri propagandu Pekingu," vyhlásil Biely dom.

Na získavanie údajov od mobilných operátorov o občanoch je smernica, Slovensko má problém
Využívanie mobilných dát s cieľom zmapovať šírenie ochorenia COVID-19 musí byť v súlade s pravidlami Európskej únie (EÚ) na ochranu údajov a súkromia, vyhlásil tento týždeň predseda výboru pre občianske slobody. Čítať ďalej
11 | 04 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


Ochoreniu COVID-19 podľahlo už podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa najmenej 18.000 Američanov a zhruba 3000 obyvateľov Číny.

Riaditeľka VOA Amanda Bennetová však kritiku odmietla, pričom Trumpovu administratívu nespomenula. Tvrdí, že stanica informovala o snahách Číny, ktorá chcela vypuknutie koronavírusovej epidémie najskôr zatajiť.

"VOA dôkladne odhaľuje podstatu množstva informácií prichádzajúcich od čínskej vlády a vládou kontrolovaných médií," uviedla vo vyhlásení Bennetová.

Komentáre Bieleho domu odsúdil ako "hanebné" aj Výbor pre ochranu novinárov (CPJ) s tým, že podkopávajú prácu VOA vo svete.

Hlas Ameriky patrí k niekoľkým americkým mediálnym organizáciám - spolu s denníkmi The Wall Street Journal a The New York Times -, ktoré od Pekingu dostali účinný zákaz informovať v Číne po tom, ako začali prinášať spravodajstvo o vypuknutí epidémie.

Odkaz pre Trumpa? Obama uviedol najväčšie chyby, ktoré môžu lídri USA robiť počas pandémie
Bývalý prezident Barack Obama vo štvrtok varoval skupinu amerických starostov pred „najväčšími chybami“, ktoré by mohli urobiť počas krízy, ako je súčasná pandémia koronavírusu, infomuje portál HuffPost. Čítať ďalej
11 | 04 | 2020 | Timotej Dudka