Noste rúška! Výskumy ukázali, že zastavia koronavírus
10 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Vedecké experimenty potvrdili, že klasické chirurgické rúška výrazne znižujú výskyt koronavírusu vo vydychovanom vzduchu.


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však ohľadom rúšok vydáva zdanlivo rozporuplné vyjadrenia. Na jednej strane ich odporúča, na druhej nechce, aby si ľudia mysleli, že nositeľov chráni. Uvádza to portál idnes.cz. Opiera sa o štúdiu vedcov publikovanú v časopise Nature.

Česká republika nariadila povinné nosenie rúšok už 19. marca. Pri tomto rozhodnutí bolo základom existujúce meranie účinnosti rúšok, a to ako chirurgických, tak doma ušitých, bavlnených.

Dosiaľ sa vychádzalo z informácií o spôsobe, ako skrze rúško prejdú „mikroskopické častice“. Nová štúdia publikovaná v časopise Nature (PDF), sa pozrela priamo na to, ako rúška znižujú množstvo vírusu  – a konkrétne koronavírusu – vo vydychovanom vzduchu.

Spoveď pred Veľkou nocou za každých okolností. Aj za volantom auta
Kňazi v poľských mestách začali od minulého týždňa spovedať tak, že veriaci pri sviatosti zmierenia sedia za volantom svojho auta. Dôvodom je obava zo šírenia nákazy koronavírusu. Zvláštne miesto konania sviatostí zmierenia popisuje... Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Na meranie použili vedci reálnych pacientov nakazenými danými vírusmi, aby byl výsledok realistický. Potom špeciálnym prístrojom merali prítomnosť tohto vírusu vo vydychovanom vzduchu (bez rúška a s rúškom).

Merania prebehli už v rokoch 2013 až 2016, neboli teda aplikované priamo na nový koronavírus SARS-CoV-2, ale iné typy koronavírusov (NL63, OC43 a HKU1). Podľa vedcov však nie je dôvod domnievať sa, že by sa rovnako veľké čiastočky s novým koronavírusom chovali inak.

Nie každý virus je zastavený rovnako. „Naše merania ukazujú, že chirurgické rúška dokážu efektívne znížiť množstvo vírusu chrípky vydychovaného do okolia vo forme kvapiek, ale nie vo forme aerosoli (čiastočky menšie než päť mikrometrov),“ uvedli vedci v práci. „Ukázali sme ale, že chirurgické rúška sú efektívne v zastavení koronavírusu vo forme kvapiek i aerosoli.“

Vláda prišla s nejasnými a neefektívnymi opatreniami v čase koronakrízy, tvrdí odborárka
Podľa odborárov štát v čase krízy spôsobenej koronavírusom neprispieva rovnako na všetkých zamestnancov firiem. Problémy sú aj v nepružnosti a neefektívnosti zmien, s ktorými vláda aktuálne prichádza. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Výsledky sú pri koronavírusoch obzvlášť presvedčivé. Rúška zabránili akémukoľvek merateľnému prenosu, zatiaľ čo bez masky bol vírus zaznamenaný v kvapkách a aerosoli (pri 30 %, respektíve 40 % pacientov). Pri iných vírusoch bolo zníženie merateľné, ale nie takto jednoznačné.

Dve najväčšie zdravotnícke organizácie sa rozchádzajú vo svojich odporúčaniach. Americký úrad pre prevenciu šírenia chorôb (CDC) odporúča nosenie rúšok – i podomácky vyrobených – za účelom spomalenia šírenia nákazy. Naopak Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v novom dokumente odporúča, aby masku nosili len ľudia so symptómami nákazy, ľudia starajúci sa o nakazených a profesionáli, ktorí sú vystavení väčšiemu riziku.

„Existujú dôkazy o tom, že rúška pomáhajú spomaliť šírenie chrípky a chrípke podobných vírusov prostredníctvom kvapiek,“ uvádza sa v dokumente. „Ale nie je zatiaľ žiadny dôkaz o tom, že by všeobecné nosenie rúšok pomáhalo spomaliť šírenie nákazy COVID-19.

Obézni ľudia majú vyššie riziko infekcie novým koronavírusom
Svetová zdravotnícka organizácia považuje nadhmotnosť či obezitu za rizikový faktor vážneho až kritického priebehu respiračného ochorenia COVID-19, spôsobeného novým koronavírusom. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | TASR