Spoveď pred Veľkou nocou za každých okolností. Aj za volantom auta
10 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Kňazi v poľských mestách začali od minulého týždňa spovedať tak, že veriaci pri sviatosti zmierenia sedia za volantom svojho auta. Dôvodom je obava zo šírenia nákazy koronavírusu. Zvláštne miesto konania sviatostí zmierenia popisuje pluska.sk.


Aj v Poľsku sú kostoly pre epidémiu choroby COVID-19 zavreté a zostávajú bez bohoslužieb počas sviatkov. Portál publikoval vyjadrenie niektorých veriacich pre agentúru AFP.  "Je jedno, kde sa spoveď koná," povedal Marcin. Už sa vraj spovedal na rôznych miestach, po stojačky, za chôdze i kľačiac v spovednici.

Niektorí veriaci si sviatosť zmierenia vybavili tak, že autom len zaparkovali pri kňazovi. Zostali sedieť za volantom a priznali svoje hriechy. Iní prišli na parkovisko k varšavskému Chrámu Božej prozreteľnosti pešo. Spovedali sa sediac na stoličke vedľa kňaza, ale v bezpečnej vzdialenosti. Kňaz i kajúcnik mali podľa AFP väčšinou rúška, ktorými si zakrývali nos a ústa.

Poľskí duchovní krátko po vypuknutí epidémie koronavírusu veriacim vysvetľovali, že spoveď je platná aj vtedy, ak sa uskutoční mimo chrámu a spovednice. Prostredníctvom telefónu alebo internetu to vraj tak nie je.

Nový minister dopravy urobil svoj prvý prešľap. Kvôli podozreniam odvolal investičného šéfa diaľničnej spoločnosti
Minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) urobil už na začiatku svojej novej kariéry chybný krok. Za investičného šéfa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) vybral človeka bez odborných skúseností a s podozrivou minulosťou. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok