Ministerstvo finančne podporilo pamätníky pre Slovákov, ktorí počas II. svetovej vojny zahynuli v Rusku
10 | 04 | 2020 I SITA

Ministerstvo vnútra poskytuje dotácie na zabezpečenie starostlivosti o pamätníky a vojnové hroby na základe zákona o vojnových hroboch. Asociácii medzinárodnej vojnovo-pamiatkovej spolupráce „Vojennye memorialy“ z Moskvy rezort poskytol dve dotácie v rovnakej výške 6 587 eur.


Ministerstvo vnútra finančne podporilo zriadenie pamätníkov Slovákom, ktorí počas II. svetovej vojny zahynuli na území dnešného Ruska. Ako sa ďalej uvádza v zmluvách zverejnených v Centrálnom registri zmlúv, Asociácii medzinárodnej vojnovo-pamiatkovej spolupráce „Vojennye memorialy“ z Moskvy rezort poskytol dve dotácie v rovnakej výške 6 587 eur.

Jednu z dotácií má asociácia využiť na zriadenie Pamätníka slovenským vojakom, ktorí zahynuli v rokoch 1943 - 1945 v špeciálnej nemocnici číslo 2851 Usta a v zajateckých táboroch v Nižegorodskej oblasti vo vtedajšom Sovietskom zväze. Pamätník má byť situovaný v obci Usta.

Prorok Dostojevskij (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Druhý pamätník má zase pripomínať vojakov, ktorí zahynuli v rokoch 1945 - 1946 v zajateckom tábore číslo 323 Begičevo a v ďalších zajateckých táboroch v Tulskej oblasti ZSSR. Pamätník bude podľa zmluvy stáť v obci Begičevo.

Ústav pamäti národa na svojej internetovej stránke pripomína, že jedným zo spojencov Nemeckej ríše v ťažení proti ZSSR bola v období II. svetovej vojny aj vtedajšia Slovenská republika. Na východnom fronte nasadila slovenská armáda dve divízie a tiež niekoľko menších útvarov či jednotiek.

Ministerstvo vnútra poskytuje dotácie na zabezpečenie starostlivosti o pamätníky a vojnové hroby na základe zákona o vojnových hroboch. Podľa zákona môžu byť finančné prostriedky využívané na plnenie záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv o vojnových hroboch, ktorými je SR viazaná.

CIA vedela o koronavíruse od novembra minulého roka. Trump čelí tlakom kvôli neskorej reakcii
Podľa informácií televízie CNN mali americké spravodajské služby o novom koronavíruse vedieť už v novembri minulého roka. Donald Trump, ktorý o nebezpečenstve vírusu vedel už začiatkom januára, teraz čelí kvôli oneskorenej reakcii kritike.... Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Taktiež na výkon prác na vojnovom hrobe pri udalosti celospoločenského alebo medzinárodného významu, úpravu verejného pohrebiska s vojnovými hrobmi, zrušenie vojnového hrobu alebo odstránenie následkov živelnej pohromy či inej mimoriadnej udalosti, prípadne vandalstva na vojnovom hrobe.