Jeden respirátor dvadsaťkrát. USA znižujú spotrebu pomôcok sterilizáciou
10 | 04 | 2020 I Dominik Simon

Respirátory pre zdravotníkov sú nedostatkový tovar v mnohých krajinách sveta. V USA preto úrady zverejnili postup, ako tieto pomôcky sterilizovať a použiť viackrát. Informuje portál iDnes.


O nedostatku ochranných pomôcok sa hovorí neustále. Pri pohľade na čísla ich spotreby počas epidémie covid-19, na tom nie je ani nič prekvapivé. Za bežných okolností ide väčšinou o produkty na jedno použitie. Ich spotreba je však momentálne enormná, materiálu málo, a tak sa zabehnuté pravidlá prispôsobujú mimoriadnym okolnostiam.

V Spojených štátoch preto Stredisko pre kontrolu nákazlivých chorôb (CDC) odporučilo niekoľko postupov, ako problém s nedostatkom respirátorov riešiť. V USA sú rovnako ako v Európe odporúčané pre zdravotníkov respirátory približne zodpovedajúce našej kategórii FFP2, podľa americkej klasifikácie N95.

USA sa stala prvou krajinou, ktorá nahlásila viac než 1000 úmrtí na Covid-19 za deň
Spojené štáty dosiahli ďalší míľnik v pandémii Covid-19, keď dosiahli viac ako 1 000 obetí za 24 hodín, čím pokorili svetový rekord v každodenných úmrtiach. Informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Marek Molnár


CDC odporúča, aby každý zdravotník mal niekoľko respirátorov, ktoré by mohol nechať vždy niekoľko dní "vyvetrať", a každý z nich použil viackrát. Ak to nie je možné a respirátory sa musia "točiť" rýchlejšie či odovzdávať z človeka na človeka, CDC pripúšťa možnosť sterilizácie respirátorov a ich použitie pre viac zdravotníkov ako alternatívu.

Samozrejme poškodených pomôcok sa to netýka. Zatiaľ bolo definitívne overené iba použitie autoklávu, sterilizačného zariadenia jedného typu pre istý druh masiek. V tomto prípade sa na rozdiel od iných autokláv pracuje za pomerne nízkych teplôt okolo 60 ° C. Všeobecne sa predpokladá že respirátori sa pri teplotách nad 70 ° C ničia, hoci táto informácia zatiaľ nebola overená pre všetky typy.

Trump odhaduje, že v USA zomrie na koronavírus 100.000 až 240.000 ľudí
Biely dom zverejnil v utorok predpoklad, že v USA zomrie na pandémiu nového koronavírusu 100.000 až 240.000 ľudí, ak budú občania plniť súčasné pokyny pre zachovávanie sociálneho odstupu. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Vybrané typy sterilizátorov sa dajú týmto spôsobom podľa odporúčania FDA sterilizovať až dvadsaťkrát, ak dovtedy nedôjde k ich poškodeniu.

Predovšetkým však CDC otvorila dvere ďalším experimentom a pokusom. Na základe predchádzajúcich čiastkových výsledkov považuje za sľubné najmä, ošetrenie zdravotnických pomôcok parami peroxidu vodíka alebo ožarovanie intenzívnym ultrafialovým žiarením. To však platí len pre profesionálne prístroje, domáca UV lampa nepomôže.

Na svete je už skoro 1.5 milióna infikovaných, najviac v Európe
Od decembra 2019, keď sa z Číny začal do sveta šíriť nový koronavírus, bolo doteraz v 192 krajinách a teritóriách potvrdených viac než 1.438.290 prípadov ochorenia COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | TASR