CIA vedela o koronavíruse od novembra minulého roka. Trump čelí tlakom kvôli neskorej reakcii
10 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa informácií televízie CNN mali americké spravodajské služby o novom koronavíruse vedieť už v novembri minulého roka. Donald Trump, ktorý o nebezpečenstve vírusu vedel už začiatkom januára, teraz čelí kvôli oneskorenej reakcii kritike.


Do Washingtonu mali prvé správy o novom type koronavírusu, ktorý sa začal šíriť v Číne, prichádzať už niekoľko týždňov predtým, ako sa dostali na prezidentov stôl. Správy o nebezpečnom víruse totiž americké spravodajské služby najskôr podrobovali overovaniu


Ako však uviedla CNN, už prvé spravodajské informácie, ktorými tajné služby disponovali, obsahovali informácie, že ide o nebezpečný vírus. CIA spolu s ďalšími americkými spravodajskými službami monitorovali vývoj epidemickej situácie v Číne.


Donald Trump hrozí, že zmrazí financovanie WHO
Americký prezident obviňuje Svetovú zdravotnícku organizáciu z toho, že „sa mýli“ v súvislosti s prepuknutím koronavírusu v Číne Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Mário Martinka

Televízia ABC News zároveň uviedla, že CIA mala zostavovať správu o šírení sa vírusu v čínskom Wu-chane už v priebehu novembra minulého roka. Čína však na ohnisko nákazy upozornila Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) až 31. decembra 2019.


Trump tak čelí tlaku verejnosti v spojitosti s tým, že o závažnosti vírusu mohol vedieť ešte predtým, ako 2. februára tohto roku pristúpil k zákazu cestovania do Číny.


Tlak na amerického prezidenta sa stupňuje spolu s tým, ako sa počet nakazených novým typom koronavírusu v USA rýchlo blíži k 500-tisícom a počet obetí už presiahol hranicu 16-tisíc.


Trump vyhodil inšpektora tajných služieb, ktorý sa podieľal na impeachmente
Americký prezident Donald Trump prepustil z funkcie generálneho inšpektora tajných služieb Michaela Atkinsona, ktorý zohral úlohu pri spustení minuloročnej ústavnej žaloby kvôli takzvanej ukrajinskej kauze. Trump v liste členom Kongresu z... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Miroslav Tóth