Nové zistenie vedcov vyvoláva hrôzu. Koronavírus môže mať dosah až osem metrov
09 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Žiaden meter či dva, ako je odporúčaná vzdialenosť pre odstup od osoby - potenciálneho šíriteľa vírusu SARS-CoV-2. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) najnovšie hovorí až o ôsmich metroch.


Koronavírus sa prenáša kvapôčkami z dýchacích ciest šíriacich sa v okolí osoby, ktorá kašle alebo kýcha.  "Prenos vo vzduchu je závislý od prenosu kvapôčok a súvisí s prítomnosťou mikróbov v ich jadrách, čiže častíc s priemerom menším ako 5 μm. Vo vzduchu dokážu zostať dlhý čas a prenášať sa na vzdialenosti dlhšie ako jeden meter," uvádza aktuálne stanovisko WHO portál topky.sk. Donedávna organizácia hovorila o odstupe jedného metra. Americká organizácia Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v súvislosti so šírením koronavírusu zvykla odporúčať, aby ľudia medzi sebou dodržiavali minimálne dvojmetrovú vzdialenosť.

AKTUÁLNE: Na Slovensku pribudlo 101 prípadov nákazy novým koronavírusom
V laboratóriách otestovali 2042 vzoriek. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | TASR, SITA





Najnovšie tvrdenia vedcov pripúšťajú, že pri kýchnutí dochádza ku kontaminácii do vzdialenosti sedem až osem metrov. Dôležité ale je, aké veľké sú respiračné kvapôčky a tiež to, v akom sú prostredí. Ak sú veľké, usadia sa rýchlejšie a kontaminujú oblasť okolo osoby, ktorá ich vylúčila. Menšie kvapky sa zvyknú odpariť.

"Súčasné stratégie presadzujúce obmedzovanie osobného kontaktu sú kľúčové, ale musíme pripustiť aj to, že vychádzajú z faktov o šírení ochorení dýchacích ciest založených na modeli prenosu chorôb vyvinutom v 30. rokoch 20. storočia. A ten môže byť v porovnaní so súčasnou situáciou veľmi zjednodušený," tvrdí profesorka Lydia Bourouibaová z programu biomedicínskeho inžinierstva Masachusettského technologického inštitútu v časopise The American Medical Association. Pripúšťa, že nariadenia stanovené zdravotníckymi inštitúciami sú svojvoľné, pričom neodrážajú presne to, čo sa skutočne pri dýchaní, kašľaní a kýchaní deje.

Odborníčka ešte vysvetlila, že maximálna rýchlosť výdychu je 10 až 30 metrov za sekundu. Okrem toho treba myslieť aj na oblak plynu, ktorý obsahuje kvapôčky rôznej veľkosti a rýchlosť ich odparovania závisí okrem iného od stupňa turbulencie a rýchlosti výdychu z pľúc. "Za týchto podmienok sa môže životnosť kvapôčok značne predĺžiť zo zlomkov sekundy na minúty."

VAROVANIE DOPRAVCOV: Nemusia byť lieky, potraviny, drogéria ani benzín
08 | 04 | 2020 | SITA