ISIS sa prihlásili k zodpovednosti za útok na leteckú základňu Bagram, najväčšiu americkú vojenskú základňu v Afganistane
09 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Teroristická skupina Islamský štát sa prihlásila k zodpovednosti za ostreľovanie americkej vojenskej základne neďaleko metropoly Kábul. Pri incidente neboli nahlásené žiadne obete, avšak útok prichádza uprostred citlivej výmeny väzňov s Talibanom. Informuje portál RT.


Rakety boli vystrelené vo štvrtok ráno z vozidla zaparkovaného v neďalekej oblasti Qalacha, uviedol hovorca afganského ministerstva vnútra.

Na zobrazených fotografiách z miesta odpálenia môžete vidieť spálené auto, v ktorom sa ukrýval stojan na päť projektilov.



K útoku došlo uprostred prepúšťania väzňov Talibanu, ktoré bolo dohodnuté ako predpoklad mierových rozhovorov s militantným hnutím. Približne 100 bojovníkov bolo prepustených v stredu a ďalší mali byť prepustení blízko základne Bagram vo štvrtok.

Islamský štát (IS, predtým ISIS) sa prihlásili k zodpovednosti za útok, pričom medzi nimi a Talibanom už v minulosti prebiehali nepriateľské akcie.

Vláda musí prepustiť 5 000 väzňov Talibanu, pričom Taliban prepustí 1 000 členov afganských bezpečnostných síl. Existuje však nezhoda v postupe a na tom, či by sa dohoda mala vzťahovať aj na vyšších veliteľov Talibanu.

OSN pozastavuje rozmiestnenie mierových jednotiek na celom svete kvôli Covid-19
Organizácia Spojených národov nariadila svojim vojenským a policajným silám po celom svete pozastaviť ich rozmiestnenie v snahe zmierniť šírenie smrteľného koronavírusu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Marek Molnár