Za vraždy Kuciaka, Kušnírovej a Molnára uložili Miroslavovi M. trest 23 rokov väzenia
06 | 04 | 2020 I SITA

Poškodeným rodičom Jána Kuciaka by mal tiež uhradiť nemajetkovú ujmu vo výške 140-tisíc eur.


Úhrnný trest v dĺžke 23 rokov väzenia za vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, podnikateľa Petra Molnára a ďalšie skutky uložil dnes senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku obžalovanému bývalému vojakovi Miroslavovi M. z Kolárova.

Odpykať by si ho mal v zariadení s najprísnejším stupňom stráženia. Takisto mu súd vymeral ochranný dohľad na dobu troch rokov. Poškodeným rodičom Jána Kuciaka by mal tiež uhradiť nemajetkovú ujmu vo výške 140-tisíc eur, matke Martiny Kušnírovej 70-tisíc eur a sestre Petra Molnára Silvii 40-tisíc eur. Miroslav M. sa k žalovaným skutkom priznal, preto bol vylúčený na samostatné konanie.

Prokurátor sa odvolal v kauze zmenky
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta podal odvolanie voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu v kauze zmenky, informoval Denník N. Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | Peter Haluza


Súd uznal obžalovaného za vinného z dvoch úkladných vrážd (Kuciak, Molnár), jednej vraždy (Kušnírová), dvoch skutkov porušovania domovej slobody a tiež prečinu a zločinu nedovoleného ozbrojovania. Vraždy podľa predsedníčky senátu Ruženy Sabovej spáchal chladnokrvne zo zištných dôvodov.

„Obete vôbec nemali šancu sa brániť," povedala. Súd však podľa Sabovej pri rozhodovaní o treste bral na zreteľ aj priťažujúce alebo poľahčujúce okolnosti. „Obžalovaný doposiaľ nebol súdne trestaný," povedala Sabová. Súd tiež podľa nej zohľadnil priznanie obžalovaného.

„Na súde bol pod obrovským tlakom," povedala Sabová s tým, že k trestnej činnosti, ktorú spáchal, sa Miroslav M. postavil čelom a nesnažil sa zodpovednosť previesť na inú osobu. Ďalšími členmi senátu boli Ivan Matel a Rastislav Stieranka.

Vojna drogových kartelov v Mexiku si vyžiadala ďalších 19 mŕtvych
Prestrelka medzi konkurenčnými drogovými kartelmi si vyžiadala 19 obetí v štáte Chihuahua v severnom Mexiku, informuje portál Reuters. Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Pri rozhodovaní súdu podľa predsedníčky senátu zavážila aj výpoveď jeho partnerky, s ktorou Miroslav M. žil a pomáhal vychovávať jej syna. „Súd vzal do úvahy to, že zrejme v istej dobe po spáchaní skutkov došlo u neho k istému zlomu v myslení," povedala Sabová.

Priznanie a partnerský vzťah podľa nej môžu naznačovať v prípade obžalovaného priaznivú prognózu resocializácie. „Podieľal sa na usvedčení páchateľov, poskytol o tom dôkazy," povedala Sabová s tým, že trest 23 rokov väzenia by mal zaručovať generálnu prevenciu vzhľadom na iných potencionálnych páchateľov. „Súd vyslal týmto rozhodnutím signál, že má význam priznanie, že má význam pomáhať orgánom činným v trestnom konaní," zdôraznila Sabová.

Pojednávanie s ďalšími obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, konkrétne s podnikateľom Marianom K., Alenou Zs. a Tomášom Sz. by na Špecializovanom trestnom súde malo pokračovať 15. apríla.

Žilinský boss podsvetia svedčí o nekalých praktikách sudcov
V minulosti bol František Salinger odsúdený na 13 rokov väzenia kvôli výbuchu telefónnej búdky, ktorý sa stal v Žiline v roku 1998. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | František Németh