Koronavírus sa potvrdil už aj vo vode. Netreba však robiť paniku
06 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Nielen kontakt medzi ľuďmi, vzduch či rôzne povrchy sú živnou pôdou pre šírenie koronavírusu. Najnovšie sa jeho prítomnosť potvrdila aj vo vode a odpadovej vode. Odborníci však upozorňujú, že v tomto prostredí je nestabilný.


"Fakt, že bolo v odpadovej vode detekované RNA nového koronavírusu, neznamená, že ide o aktívny živý vírus. Pracovníci prichádzajúci do styku s odpadovou vodou sú chránení osobnými ochrannými prostriedkami, čo minimalizuje riziko infekcie koronavírusom," publikoval portál topky.sk stanovisko Asociácie vodárenských spoločností (AVS).

Zhodli sa tak v názore s Európskou asociáciou prevádzkovateľov verejných vodovodov a verejných kanalizácií (EurEau). Žiadajú, aby sa nešírili poplašné správy medzi obyvateľmi a pracovníkmi vodárenských spoločností.

"RNA je genetický materiál vo vírusoch, porovnateľný s jednovláknovou DNA. Je veľmi dôležité poznamenať, že vedci nezistili 'živé' vírusy v neupravenej odpadovej vode. Metóda nie je schopná identifikovať prítomnosť životaschopných vírusov alebo potenciál infikovať ľudí," konštatovala EurEau.

Vodiči, pozor! Od prvého apríla treba jazdiť podľa nových pravidiel
Popri správach o šírení koronavírusu zrejme málokto registruje legislatívne zmeny na našich cestách. Od 1. apríla majú vodiči povinnosť striedavého radenia, za jeho porušenie hrozí aj odobratie vodičského preukazu. Pribudla aj povinnosť... Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Postup skúmania vody môže pomôcť epidemiológom študovať šírenie epidémie. "Táto metóda sa však musí ďalej rozvíjať. Podľa KWR nebola potvrdená a v súčasnosti sa overuje reprodukovateľnosť výsledkov. Viaceré krajiny a ich inštitúty pracujú na rovnakých metódach detekcie. Už v roku 2013 Taliansko vykonalo tieto testy na vírus hepatitídy," uviedla ďalej EurEau.

Aj národné zdravotné ústavy a Svetová zdravotnícka organizácia majú v týchto otázkach jasno. Nový koronavírus je vraj v prostredí vody nestabilný. Platí však, že ľudia, ktorí pracujú v sektore odpadových vôd, alebo laboratórny personál, sa musia v súlade so zdravotnými a bezpečnostnými postupmi riadiť platnými ustanoveniami o osobnej ochrane. "Tým sa zaručí ich bezpečnosť a minimalizuje sa riziko infekcie koronavírusom," dosala európska asociácia.

AKTUÁLNE: Od pondelka môžu zatvorené firmy žiadať o štátnu pomoc
Rezort práce a sociálnych vecí začne od pondelka od 12:00 prijímať žiadosti o pomoc pre zamestnávateľov, ktorí museli pre hrozbu šírenia koronavírusu po rozhodnutí Úradu verejného zdravotníctva povinne zatvoriť svoje prevádzky. Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | SITA