Pád trhu s nehnuteľnosťami bude najväčším v histórii
06 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Obrovská hra „MONOPOLY“ končí. Realitná bublina praská. Stanové mestá sa budú množiť.


Nezamestnanosť v USA by mohla dosiahnuť 32%, keďže sa očakáva, že 47 miliónov pracovníkov bude prepustených. Národná asociácia reštaurácií uviedla, že v nasledujúcich troch mesiacoch by mohlo stratiť zamestnanie až 7 miliónov ľudí.


Za posledné dva týždne požiadalo o pomoc v  nezamestnanosti desať miliónov ľudí. Milióny bez práce, tlačia sa bilióny dolárov každý deň, prenajímatelia odpúšťajú nájomné. Realitná bublina praská.

Zaujímavý pohľad na túto tému prináša youtubový kanál The Atlantis Report ktorý tvrdí, že bývanie je od roku 2009 v bubline a je určite čas na to, aby sa ceny nehnuteľností vrátili späť na zem. Nájomné je príliš dlho vysoké a dnešná miera nezamestnanosti zatieni rok 2008.

Toto všetko spôsobí zlyhanie trhu s nehnuteľnosťami ktorý je opäť predražený. Trvalo totiž len 12 rokov, kým sa ľudia a banky k tomuto problému vrátili. Je to nevyhnutné zakončenie a krach sa blíži.

Trump odhaduje, že v USA zomrie na koronavírus 100.000 až 240.000 ľudí
Biely dom zverejnil v utorok predpoklad, že v USA zomrie na pandémiu nového koronavírusu 100.000 až 240.000 ľudí, ak budú občania plniť súčasné pokyny pre zachovávanie sociálneho odstupu. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Jedným z hlavných rozdielov medzi pádom trhu s nehnuteľnosťami na bývanie a posledným pádom z roku 2008 je ten, že tento už je globálny. Posledný realitný pád začal v USA a poväčšine tam aj ostal. Obrovská hra „MONOPOLY“ končí. Ekonomický systém založený na mene FIAT sa zrúti.

V dnešnom svete máme privatizáciu ziskov, socializáciu strát - najväčší podvod, ktorý bol kedy vymyslený na chrbte daňových poplatníkov. Nejde iba o bežnú depresiu, bude to najväčšia depresia vôbec. Rýchlo rastúce nízke ceny domov od roku 2012 nepriniesli úžitok nikomu inému, iba vládam. Žnú vyššie dane.

Mestá budú mať obrovský problém z dôvodu straty daňových príjmov. Očakávajte od nich, že zvýšia pokuty a poplatky. Stlačia ľudí, kým nezostane nič a potom zbankrotujú. Výplaty sa použijú na všetko okrem nájomného.

Väčšina ľudí, ktorí si prenajímajú nehnuteľnosť, sú ľudia s nízkym príjmom. Ľudia budú mať pred sebou veľa ťažkých rozhodnutí. Tých 1 200 dolárov, ktoré dostanú Američania od vlády, nie je koniec koncov nič moc, keďže nakoniec si budú musieť vybrať medzi platením za automobil, nájomným, jedlom alebo telefónom. Zaujímalo by ma, čo vyhrá.

Globálne prepúšťanie pokračuje. 6,6 milióna Američanov bez práce
Do dvoch týždňov približne 4 milióny francúzskych pracovníkov požiadajú o dávky v nezamestnanosti, zatiaľ čo sa v Španielsku minulý mesiac stratilo 800 000 pracovných miest Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Airbnb

Väčšina ľudí si myslí, že majitelia nehnuteľností sú na rozdiel od nájomcov bohatí a môžu si dovoliť straty. Mnoho hostiteľov Airbnb je ale práve teraz zadĺžených až po uši. Ponuka Airbnb bude obrovská.

Existujú ľudia, ktorí vlastnia päť či šesť nehnuteľností, ktoré sú pravdepodobne teraz prázdne. Už dnes prichádza na trh príliv nehnuteľností (predchádzajúci z Airbnb). Ceny za prenájom už klesli. Je to dominový efekt, od nájomcov po veriteľov alebo banky.

Čo budú robiť banky ?

Mali by sme pripravení na 50% úpravu trhu s nehnuteľnosťami. Trh s bývaním sa už prepadá. Dokonca aj hŕstke ľudí, ktorí si stále chcú kúpiť dom v súčasnom stave vecí, je zakázané pozerať si domy alebo stretávať sa s realitnými zástupcami. Ľudia, ktorí sa momentálne nachádzajú v domoch, v ktorých si už nemôžu dovoliť splácať hypotéku sa nebudú môcť predávať, takže banky začnú masovo zhabávať majetky.

Väčšina predmestí Ameriky bude čoskoro vyzerať ako Detroit a bude mať viac zabarikádovaných domov ako domov, v ktorých sa býva. Stanové mestá sa budú množiť. A to všetko preto, že Washington uložil celoštátnu karanténu, ktorá spôsobila zastavenie amerického obchodu a priemyslu. Ale nebojte sa, FED robí všetko pre to, aby udržal zásoby a ceny nehnuteľností nedostupné na úkor 90 percent ľudí ktorých vyženie na ulicu.

 Blackout by podľa zmestnávateľov znamenal kolaps, označujú ho za cestu do ekonomického pekla
Podľa predsedu Klubu 500 Vladimíra Sotáka sú vyjadrenia predsedu vlády Igora Matoviča ekonomickou katastrofou v priamom prenose. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | SITA


Ľahké pôžičky sa poskytujú tým, ktorí nespĺňajú podmienky. Tento stav sa udržiava, kým množstvo nehnuteľností v rámci rizikových úverov nie je obrovské. Ľudia nezaplatia svoje pôžičky. Uzavretie trhu vedie k výhodám bánk, ktoré preberajú kontrolu nad nehnuteľnosťami v hodnote oveľa vyššej ako je súčet rizikových úverov.

Toto sa nazýva „dravý kapitalizmus“. Cieľom bolo použiť čo najmenšie množstvo peňazí na získanie čo najväčšieho množstva nehnuteľností. A kupec? Toho nechajú na pospas jeho vlastnému osudu.

Predstavte si, že všetky mestá a okresy počítajú s rastúcimi trhovými cenami, aby získali viac daňových príjmov. A zrazu prekvapenie - služby padajú, aby sa ušetrilo na financovanie štátnych dôchodkov. To je to, čo bude výsledkom pandémie. Desiatky miliónov nezamestnaných, 25% až 30% pracovnej sily bude sedieť doma.

Pracovné miesta v reštauráciách, baroch, divadlách, maloobchodných predajniach, telocvičniach, hoteloch, leteckých spoločnostiach, realitných kanceláriách, kaderníckych salónoch, kúpeľoch, domácich pracovníkoch atď. ... bez práce. Mnohí z nich nebudú schopní platiť hypotéky.

Európa sa pripravuje na zjemnenie karanténnych opatrení
Vlády v celej Európe začali s prípravami na zmiernenie karanténnych opatrení, ktoré obmedzujú šírenie pandémie koronavírusu na väčšine kontinentu. Očakáva sa, že obmedzenia, ktoré ochromili hospodárstvo, zostanú v platnosti ešte niekoľko... Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Obnovenie trhu bude trvať desať rokov, a to aj so zásahom vlády. Bublina bývanie 2.0 je už dlhodobo očakávaná. Samotný nedostatok dopytu spôsobí v priebehu času pokles cien nehnuteľností. A to je len začiatok. Predstavme si, ako to pôjde o 6 až 18 mesiacov.

Všetci ľudia, ktorí sa zaoberajú biznisom nákup-predaj nehnuteľností, skončili.

Ľudia najneskôr do konca leta prestanú splácať všetky hypotéky a pôžičky. Domácnosti nemajú žiadny kapitál, pretože všetko použili na kúpu ďalších nehnuteľností. Je to vlastne žiadateľ o hypotéku, ktorý vytvára peniaze z banky s jeho vlastným podpisom. Teda vlastne zo vzduchu. Uvidíme desiatky miliónov ľudí bez práce.

Budúcnosť je brutálne neistá

Očakávam, že narazíme na dno v oblasti bývania oveľa rýchlejšie, ako v rokoch 2008 až 2012. Rovnako aj akciový trh, ktorý sa zmenšil o 30% za 3 týždne. Najrýchlejší a najagresívnejší zosun akciových trhov v histórii. Sme tu v nezmapovaných vodách a už dnes vieme, že čelíme dlhovému zaťaženiu a zadlženiu - platobnej neschopnosti na všetkých úrovniach. A ešte sa aj hospodárstvo úplne zastavilo.

Bubliny, ktoré sme postavili na ôsmich rokoch sadzieb s 0% úrokom, sú dnes exponenciálne horšie ako tie v minulosti. Škoda bude horšia a rýchlejšia, ako ktokoľvek očakáva. Skončí sa to chaosom so spotrebiteľmi a vládou, ktorí budú zahrabaní pod horami dlhov.

Divoká a bezohľadná banka FED, umožnila bezbrehé míňanie ako kongresovým výdavkom tak aj masám. FED je banka, ktorá zničila pravidelných sporiteľov preto aby umožnila najbohatším 10% ešte viac zbohatnúť. Dnes máme najväčšiu disproporciu a rozdiely v bohatstve v histórii vďaka masívnym bublinám na akciových trhoch, ktoré sú vytvorené prostredníctvom nekonečných biliónov v podnikových dlhoch.

Utečenecké návaly, politické otrasy a revolúcia. Politológ opísal možné následky pandémie
Uznávaný politológ Fareed Zakaria opísal pre Washington Post predpoveď dopadu pandémie koronavírusu. Obáva sa, že sa nachádzame na začiatku série stupňujúcej sa globálnej krízy, informuje portál Eurosprávy. Politológ očakáva politické otrasy,... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Záchranné balíčky pre veľké podniky a bankárov, zatiaľ čo malí obchodníci a živnostníci dostávajú centy. Tomuto stavu dnes nepomohli ani spotrebitelia, ktorí si požičiavajú na veci, ktoré nepotrebujú a nemôžu si ich dovoliť. Do dnešného stavu sme prišli aj vďaka pokusom zaplatiť za nekonečné vojny, zatiaľ čo každý rok sa míňajú bilióny dolárov na nikam nesmerujúce projekty.
Hra s nulami

Toto je len koniec cesty založenej na: morálnych nebezpečenstvách, bezplatných daroch, záchranných opatrení, nepripravenosti, znižovaní úrokových sadzieb na nulu, vládnych intervenciách bez kontroly, centrálnych plánovaniach, inflácií, tlačení peňazí do nekonečna. Nepomáha nám ani mentalita „chceme niečo za nič “. Je to všetko hra s nulami.

Nedávne zisky JP Morgan vytrhli 1,5 miliardy z rúk iných ľudí. Finančné domy hraju hazardné hry s peniazmi obyvateľov - len berú peniaze a kradnú, pretože môžu - a na oplátku pre nás neostanú žiadne výhody. Je úžasné, že im je dovolené pokračovať.

Keby tlač peňazí bola kľúčom k prosperite, všetci by sme sa teraz uchádzali o občianstvo v Zimbabwe.
Kľúčom musí byť likvidita

Trhy zvyčajne klesnú cez noc, ale ceny domov sa budú znižovať niekoľko rokov. Kľúčom musí byť likvidita. Je to ťažké, ale dá sa to urobiť s rozpočtom a trpezlivosťou. Predstavujem si, že trojmesačné odklady hypoték a stimuly v USA pomôžu do istej miery vyrovnať sa s pádom.

Ale aj tak v blízkej budúcnosti uvidíme pokles cien nehnuteľností. Prenajímatelia, ktorí si vybudovali zdravé hotovostné rezervy, budú v poriadku. Táto situácia nie je ako sezónna chrípka. Bude naďalej zabíjať desiatky ľudí. Ceny nehnuteľností nakoniec výrazne klesnú.

Dokonca aj teraz je v predaji nehnuteľností zmätok. Tí, ktorí investujú a nakupujú za nízke ceny, vyjdú z tejto recesie múdrejší a bohatší.

Svetoví lídri sa majú zodpovedať za pandémiu
Prepuknutie COVID-19 je problémom každého z nás avšak krajiny zatiaľ nespolupracujú na prekonaní tejto náročnej krízy. Medzinárodné spoločenstvo sa dostalo do stavu núdze, do stavu na ktorý sa mohlo pripravovať roky Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Mário Martinka