Atentátnik z nemeckého mesta Hanau bol na výcviku na Slovensku
05 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Tobias Rathjen, 43-ročný Nemec, ktorý útočil 19. februára v baroch v Hanau v spolkovej krajine Hesensko, pričom zastrelil deväť ľudí zahraničného pôvodu, bol minimálne dvakrát na bojovom výcviku na Slovensku. Informuje o tom nemecký týždenníka Der Spiegel.


Rathjen nebol iba šialenec, ktorý by konal emotívne. Svoj čin mal dôsledne naplánovaný a svedomito sa na neho pripravoval. Minimálne dva krát počas roku 2019 sa zúčastnil špeciálneho bojového výcviku na Slovensku. Tie prebehli v júli a v septembri 2019 pod vedením súkromnej bezpečnostnej služby. Inštruktormi boli niekdajší vojaci a príslušníci špeciálnych jednotiek.

Podľa doterajších zistení nešlo o teroristický čin. Atentátnik bol podľa zistení duševne chorý a mal vyhranené rasistické zmýšľanie. Na základe niektorých zistení a domnienok forenzných odborníkov trpel bludnými predstavami, že ho sleduje tajná organizácia, čo poukazuje na paranoidnú schizofréniu. Na toto ochorenie sa v roku 2002 aj liečil.

Svojim činom, pri ktorom zabil vo februári 2019 v nemeckom Hanau 8 mužov a jednu ženu, zjavne "nenemeckého" pôvodu, chcel presvedčiť celou svojou váhou o oddanosti vymyslenej tajnej organizácii, ktorá ho na toto podľa jeho predstáv naviedla.

Krátko po čine našli Tobiasa Rathjena mŕtveho vo vlastnom byte spolu so 72-ročnou matkou. Vyšetrovanie prípadu prebieha. Spolková prokuratúra nariadila vypracovanie psychiatrického posudku.

Ohrozenie novým koronavírusom cíti 82 percent Slovákov
Ohrozených novým koronavírusom sa cíti 82 percent Slovákov, predovšetkým ide o seniorov nad 65 rokov, najmenej ohrození sa cítia mladí ľudia do 29 rokov. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | TASR